Εκλογες 2023

Δομές υγείας της Τρίπολης επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Παρουσία του υπ. βουλευτή Γ. Παπαηλιού και της συντονίστριας της Ν.Ε. Αρκαδίας, Ευαγγελίας Μαρινάκου.

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον  υπ. βουλευτή Αρκαδίας Γιώργο Η. Παπαηλιού και τη συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευαγγελία Μαρινάκου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στο ΕΚΑΒ, στην  ΤΟΜΥ, στην Τρίπολη:

Οι δομές υγείας, εν προκειμένω το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ και η ΤΟΜΥ, λειτουργούν, χάρη στο «φιλότιμο» και τον επαγγελματισμό του προσωπικού τους, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» έχει οδηγήσει το ΕΣΥ στα πρόθυρα καταρρευσης.

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ή ανεπαρκής στελέχωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.

Μείζον πρόβλημα  είναι η έλλειψη μόνιμων ακτινολόγων. Σήμερα υπηρετεί μόνον ένας ακτινολόγος και  τρεις αποσπασμένοι από όμορα νοσοκομεία. Αυτοί δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού ακόμη και η λειτουργία κρίσιμων  τμημάτων τίθεται εν αμφιβόλω.

Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται και στο νοσηλευτικό, παραϊατρικό αλλά και στο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Μάλιστα η μη υπαγωγή του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων στα βαρέα και ανθυγειινά, εκτός της ανισότητας που επιφέρει, προκαλεί προβλήματα και στην καθημερινή λειτουργία τους.    

Σημαντικός ιατρικός εξοπλισμός παραμένει ανενεργός, λόγω έλλειψης του αναγκαίου ειδικού προσωπικού, με συνέπεια οι πολίτες να οδηγούνται σε νοσοκομεία άλλων νομών ή στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, η ανάθεση του έργου της φύλαξης, της καθαριότητας και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρίες καθιστά την παροχή του πλημμελή, αφού ελλείπει η σταθερότητα στην εργασία και η συνέχεια.

Η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου (όχι επικουρικού, όπως γίνεται μέχρι τώρα) ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι απόλυτη.

Το ίδιο ισχύει και για το ΕΚΑΒ που και αυτό «λειτουργεί υποστελεχωμένο». Χρειάζεται η πρόσληψη μόνιμων διασωστών και οδηγών

Όλα αυτά δείχνουν την εγκατάλειψη των δομών υγείας από την πολιτεία (τη ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη»), εν προκειμένω του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, με σκοπό την παράδοσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού, στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παραμείνει δημόσιο, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να το εγγυηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός για την οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ περιλαμβάνει:                                                      

-την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με την ακύρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων  της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, και ενδεικτικά για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, όπως  την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής τους,

-την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία στο 7 % του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας,

-τη γενναία μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων στο ΕΣΥ,  τη θέσπιση ποσού 2.000 ευρώ ως εισαγωγικού μισθού για τους γιατρούς,

-τη θεσμοθέτηση δέσμης κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές,

-την ένταξη όλου του προσωπικού των δομών υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,

-τη μονιμοποίηση όσων  βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού,

-δέκα πέντε χιλιάδες στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας,  με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης των κενών συνταξιοδότησης,

-την επαναφορά των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης των νοσοκομείων, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.α.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.