Εκλογες 2023

Σε Λεβίδι, Βλαχέρνα και χωριά της Γορτυνίας κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Η ερημοποίηση «έχει χτυπήσει κόκκινο», ανέφεραν μεταξύ άλλων στις επισημάνσεις τους.

Ο  υπ. βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής στη Γορτυνία (Βυτίνα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Ελληνικό, Πουρναριά, Μουριά, Βάχλια, Δήμητρα, Κοντοβάζαινα, Βούτσι, Σπάθαρι, Τρόπαια, Καλλλιάνι, Δόξα, Λευκοχώρι, Λαγκάδια) στη Βλαχέρνα και στο Λεβίδι.

Στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η ελληνική επαρχία-η ελληνική ύπαιθρος  πρέπει να αποκτήσει ενεργό ρόλο και θέση.

Η Γορτυνία, βρίσκεται στο περιθώριο-στην «απέξω»  εδώ και πολλά χρόνια, με την κατάσταση να επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία 4 χρόνια. Η ερημοποίηση «έχει χτυπήσει κόκκινο».

Απογυμνώνεται συνεχώς από δημόσιες, κοινωφελείς, εκπαιδευτικές, υγειονομικές, τραπεζικές δομές, με συνέπεια να μην εξυπηρετείται η στοιχειώδης καθημερινότητα των  μόνιμων κατοίκων.

Ένα πρώτο «μέτρο» για την ανακούφισή τους, μπορεί να αποτελέσει, η καθιέρωση «περιφερειακών ισοδύναμων», ώστε να διασφαλιστεί η κάλυψη του κόστους και της απώλειας εισοδήματος  που συνεπάγεται η μετακίνησή τους προς τα πλησιέστερα κέντρα,  προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά και να εξυπηρετούνται καθημερινές ανάγκες.

Και επιπλέον, η προσέγγιση των διαθέσιμων  προγραμμάτων και της δανειοδότησης, με όρους ρεαλιστικούς που να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της περιοχής, ώστε να υπάγονται σ΄ αυτά οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι (της Γορτυνίας).

Και βέβαια να  προωθηθεί η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, αυτών της  ανόθευτης φύσης, του φυσικού κάλλους-περιβάλλοντος, της οικιστικής αυθεντικότητας, της μυθολογίας, της ιστορίας, της λαϊκής παράδοσης, του λαϊκού πολιτισμού και των γορτυνιακών γεύσεων από τα γνήσια και ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται έργα υποδομής και η κινητοποίηση  του γορτυνιακού ανθρώπινου δυναμικού όπου γης, το οποίο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την πατρώα γη-«την πέτρα και το πουρνάρι» της γορτυνιακής γης.

Μόνον έτσι οι τοπικές κοινωνίες της Γορτυνίας θα καταστούν και θα παραμείνουν ζωντανές.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.