Εκλογες 2023

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας στον ΕΛΓΑ

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Παρουσία του κ. Παπαηλιού και μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Τα τελευταία χρόνια, οι φυσικές καταστροφές, (και) λόγω της κλιματικής κρίσης, έχουν πολλαπλασιαστεί και αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Επομένως, ο ρόλος του ΕΛΓΑ αποκτά μεγαλύτερη, κομβική σημασία για την πρωτογενή παραγωγή και τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων. 

Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται μόνιμο προσωπικό (γεωπόνους και όχι μόνον), ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αποστολή του. 

Σήμερα, ο ΕΛΓΑ Τρίπολης είναι απολύτως υποστελεχωμένος. Υπηρετούν ελάχιστοι μόνιμοι γεωπόνοι και έχει προσληφθεί κάποιος, επίσης ελάχιστος, αριθμός 8μηνιτών. Όλοι αυτοί προβαίνουν σε εκτιμήσεις των προκαλουμένων   ζημιών στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή. 

Επιπλέον είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή του ύψους της αμοιβής και των δαπανών κίνησης των ελεγκτών γεωπόνων.

Και βέβαια επιβάλλεται η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε η αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων να είναι πλήρης και να γίνεται τάχιστα.

Η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει παγώσει», πρέπει να προωθηθεί, ώστε να καλυφθούν  περισσότεροι κίνδυνοι, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να καταβάλλονται δίκαιες αποζημιώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο,  ο ΕΛΓΑ πρέπει να ενισχυθεί με δημόσιους πόρους.   

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, ιδίως στην περιοχή της Μαντινείας, έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημίες στις καλλιέργειες φυτών  που προορίζονται για την κοπή σανού.  

Έτσι οι παραγωγοί που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά, παρότι έχουν πραγματοποιήσει ήδη τα καλλιεργητικά έξοδα, θα παραμείνουν χωρίς εισόδημα και επιπλέον κινδυνεύουν να απολέσουν σειρά κοινοτικών ενισχύσεων.

Οι δε κτηνοτρόφοι δεν θα έχουν σανό για την εκτροφή των ζώων τους και πάντως θα επωμιστούν το αυξημένο κόστος σανού εισαγωγής.  

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να κινηθεί τάχιστα και να μεριμνήσει, ώστε να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές σανοδοτικών φυτών πλήρως και δίκαια για απώλεια εισοδήματος, και επιπλέον  να αποφευχθεί η απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.