Εκλογες 2023

"Το πιο σύγχρονο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων της χώρας" (vd)

Αγιασμός σ' ένα έργο για το οποίο ο δήμος Τρίπολης μπορεί να υπερηφανεύεται.

Ο λόγος για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων που άνοιξε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου τις πύλες του. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε το έργο ξεκίνησε με την υποβολή της πρότασης του Δήμου Τρίπολης στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι το 2020 και ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις το 2021 και το 2023 έτσι ώστε "σήμερα ο δήμος να διαθέτει, ίσως, το πιο σύγχρονο δημοτικό καταφύγιο της χώρας μας".

Περιλαμβάνει στεγασμένους χώρους διαμονής των ζώων, με περιέκτες νερού και φαγητού και επιπρόσθετα πλαστικά σπιτάκια για επιπλέον προστασία. Επίσης, κλειστό κτίριο που στεγάζει τον χώρο υποδοχής επισκεπτών του καταφυγίου, το γραφείο προσωπικού, αποθηκευτικούς χώρους, ενώ εκεί οργανώθηκε το ιατρείο και το νοσηλευτήριο ζώων.

Στο ιατρείο θα μπορούν να διενεργηθούν κτηνιατρικές πράξεις και χειρουργεία, μιας και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο (εξοπλισμό αναλώσιμα εργαλεία - χειρουργικό τραπέζι και φως, κλίβανος ξηράς αποστείρωσης ,υπέρηχος σετ εργαλείων στείρωσης κλπ).

Ο δήμαρχος της πόλης και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη "Τρίπολη αύριο", Κώστας Τζιούμης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην οργάνωση που χρήζει ένας τέτοιος χώρος λέγοντας ότι αποτελεί πρόκληση για κάθε Δήμο και στοίχημα για περισσότερη εξέλιξη.

Η αντίδραση Σμυρνιώτη

Ο, επίσης, υποψήφιος Δήμαρχος, Γιάννης Σμυρνιώτης αντέδρασε έντονα στην παραπάνω διαδικασία. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:

ΑΔΕΣΠΟΤΑ : Aνήθικη προχειρότητα από τον κ. Τζιούμη τα προεκλογικά εγκαίνια του καταφυγίου Τρίπολης

Την Παρασκευή 29/9/2023 μεταβήκαμε στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Τρίπολης προκειμένου να παραστούμε στον αγιασμό ενός τόσο σημαντικού έργου, προσδοκώντας σε έργο αντάξιο των απαιτήσεων του Νόμου και της αναμονής των δημοτών. Αντί αυτού, με την είσοδό μας στον περιβάλλοντα χώρο κατακλυστήκαμε από ευωδίες ούρων κι εντυπωσιαστήκαμε από παράγκες με αλουμινοκατασκευές, χωρίς ίχνος αποχετευτικού συστήματος. Ακόμη πιο εντυπωσιακός ήταν ο συνωστισμός και η πολύ κακή θρεπτική κατάσταση των ζώων, τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα στο καταφύγιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνθήκες κι εικόνες που είναι κάθετα αντίθετες με την ευζωία των ζώων όπως περιγράφεται κι επιβάλλεται από το Ν.4830/2021.

Στις 5/10/2022 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης ενέκρινε το Σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας του καταφυγίου το οποίο προβλέπει ημέρες κι ώρες επισκεψιμότητας, οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί. Ο δε Ν.4830/2021 επιβάλει την ανάρτηση του κάθε ζώου που εισέρχεται στο καταφύγιο στην ιστοσελίδα του προς υιοθεσία εντός 48 ωρών από την είσοδό του στο καταφύγιο, ανεξάρτητα αν έχει ακόμα σημανθεί ηλεκτρονικά ή όχι. Εμείς είδαμε πληθώρα ζώων εκ των οποίων πάρα πολλά μικρού και μεσαίου μεγέθους,  ζουν εγκλωβισμένα, δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του καταφυγίου, επιβαρύνουν οικονομικά τη λειτουργία του, ενώ θα μπορούσαν να έχουν υιοθετηθεί άμεσα και να έχουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Είδαμε επίσης το νεοαποκτηθέν όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων κι αναρωτηθήκαμε γιατί δεν το έχουμε δει και στους δρόμους του Δήμου μας. Όπως αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατό τα άτομα με τα οποία έχει συνάψει συμβάσεις ο Δήμος να φροντίζουν αφενός 54 ζώα ο ένας κι αφετέρου 110 ζώα ο άλλος, περισσότερο δε όταν τα ζώα τα οποία βρίσκονταν εκεί είναι πολύ περισσότερα. Αυτό που αντικρύσαμε αξιότιμε κύριε δήμαρχε, δεν είναι πρότυπο καταφύγιο, αλλά μια προχειρότητα να προλάβετε την καταληκτική ημερομηνία της 30/9/2023 περί συμμόρφωσης των Δήμων στις προδιαγραφές των άρθρων 28 και 29 του Ν.4830/2021. Εάν θέλετε να μιλάτε για πρότυπα καταφύγια ρίξτε μια ματιά στο καταφύγιο του Δήμου Υμηττού. Αποδείξατε για μία ακόμη φορά ότι εξαπατήσατε τους δημότες με δικαιολογίες περί έργων στο καταφύγιο τη στιγμή που η πραγματικότητα της έλλειψης ορθών υποδομών είναι πασιφανής, προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβασή τους στο καταφύγιο.

Αναρωτιόμαστε που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το καταφύγιο. Ζητάμε την άμεση επέμβαση των αρχών για την ορθή λειτουργία του καταφυγίου. Για την ενημέρωση των δημοτών παραθέτουμε φωτογραφίες με σκουριασμένα σίδερα, σπιτάκια όπου επικρατεί συνωστισμός ζώων, λιμνάζοντα νερά - εστίες μολύνσεων, έλλειψη αποχετεύσεων στους  εξωτερικούς χώρους, κατασκευές από πρόχειρα αλουμίνια όπου τα ζώα θα υπερθερμαίνονται το καλοκαίρι και θα κρυώνουν τον χειμώνα, ζώα αποστεωμένα , ζώα που είναι τραυματισμένα χωρίς ανάλογη ιατρική υποστήριξη.

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.