"Επιχειρώντας στη Δημητσάνα σήμερα…" στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Συνάντηση γνωριμίας των σπουδαστών του 6ου Θερινού Σχολείου με κατοίκους της Δημητσάνας, τοπικούς φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του 6ου Θερινού Σχολείου του Υπουργείου Πολιτισμού για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, με θέμα: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός. Προκλήσεις και ευκαιρίες», (Δημητσάνα, 27/7-3/8), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει συνάντηση γνωριμίας των σπουδαστών με κατοίκους της Δημητσάνας, τοπικούς φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 (ώρα 21:00), στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.
Η εκδήλωση θα προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνομιλήσουν για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη διαφύλαξή της μέχρι σήμερα καθώς και για τις ευκαιρίες αξιοποίησής της στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με μέλη του Αγροτουριστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δημητσάνας, όλοι μαζί θα ετοιμάσουν παραδοσιακά γορτυνιακά εδέσματα, τα οποία θα απολαύσουν υπό τους ήχους έντεχνων και λαϊκών τραγουδιών, εκτελεσμένων από τους: Ντόρα Ροζή (τραγούδι), Γιάννη Γεωργέλο (κιθάρα) και Νίκο Μάρκο (μπουζούκι).
Αυτά τα τραγούδια εκφράζουν έννοιες όπως η μνήμη, η κοινότητα, η εσωτερική αναζήτηση και η λαϊκή εμπειρία, ενώ η μουσική, ως ζωντανή μορφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει ανθρώπους, εποχές και τόπους.
Υπενθυμίζεται ότι το Θερινό Σχολείο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά διοργανώνεται από το 2018 από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την Κοιν.Σ.Επ. Μαίναλον και άλλους τοπικούς φορείς και πολίτες της Δημητσάνας. Κεντρικό θέμα του Σχολείου είναι η «Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου», ενώ φέτος κύριος στόχος είναι η διερεύνηση των βασικών αρχών και προϋποθέσεων, προκειμένου η τουριστική ανάπτυξη να συνεισφέρει στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τις κοινότητες της και αποσοβώντας, παράλληλα, τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη, μη βιώσιμη, τουριστική δραστηριότητα.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27950 31630, (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).