Παγκοσμια ημερα

Διεθνής Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση

Φωτογραφία: sansimera.gr

Στόχος η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στην πληροφόρηση και την ενημέρωση των πολιτών από τις κρατικές αρχές.

Η Διεθνής Ημέρα για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση (International Day for the Universal Access to Information) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Οκτώβριο του 2019 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2020. Η Ημέρα αυτή προϋπήρχε από το 2016 ενταγμένη στο καλεντάρι της UNESCO.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το sansimera.gr, στόχος της Διεθνούς Ημέρας για την Καθολική Πρόσβαση στην Πληροφόρηση είναι η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στην πληροφόρηση και την ενημέρωση των πολιτών από τις κρατικές αρχές. Συνδέεται άμεσα με τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης (Agenda 2030 του ΟΗΕ) και συγκεκριμένα με τον στόχο 16.10, που αναφέρει ότι πρέπει "να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες και να προστατευθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες".

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.