Πολιτικη

Ένα χρόνο... παράταση πήραν οι περικοπές επιδομάτων

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου από 1η Ιανουαρίου 2017, να εφαρμοστεί σε όλους τους δήμους της χώρας και σε 250.000 οικογένειες, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

 

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν ότι έπειτα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, οι απαιτήσεις για περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ, αποσύρθηκαν.

 

Τουλάχιστον για το 2017, καθώς για το 2018, με στόχο την εξοικονόμηση μόνιμου χαρακτήρα κονδύλια για την εφαρμογή του ΚΕΑ, το σχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπει μια σειρά από περικοπές και αναδιαρθρώσεις επιδομάτων, βάσει των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Μεταξύ άλλων, προτείνονται χωρίς να έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί (και ποσοτικοποιηθεί) περικοπές στο επίδομα θέρμανσης, ριζική αναμόρφωση του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενοποίησης των επιδομάτων τέκνων και του πολυτεκνικού επιδόματος κατάργηση των επιδομάτων που αλληλοκαλύπτονται με το ΚΕΑ και αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας με στόχο την δημιουργία ενός νέου συστήματος. Στο τραπέζι, με μία γενική αναφορά (κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων) παραμένει και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οριστικά μέτρα αναμένεται να κλείσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Να σημειωθεί ότι ήδη, το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 30 Δήμους και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2016. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το διάστημα από 16 Ιουλίου 2016 έως 16 Νοεμβρίου 2016, ωφελήθηκαν από το ΚΕΑ 117.083 άτομα (46.621 νοικοκυριά) και το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε περίπου 11.700.000 ευρώ. Το ΚΕΑ καταβάλλεται, μηνιαίως και η εισοδηματική ενίσχυση ισούται με τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος του νοικοκυριού και του εγγυημένου ποσού που τους αντιστοιχεί.

 

Σε περίπτωση που το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ, οι δικαιούχοι εισπράττουν το μισό (50%) της εισοδηματικής ενίσχυσης απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το υπόλοιπο μισό (50%) της εισοδηματικής ενίσχυσης σε προπληρωμένη τραπεζική κάρτα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού (και για ηλεκτρονικές αγορές), χωρίς περιορισμούς ως προς τα είδη που μπορούν να αγοράσουν. Η τήρηση τραπεζικού λογαριασμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα.

 

Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης αντιστοιχεί σε 200 ευρώ το μήνα για έναν ενήλικα και 400 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

 

Στο σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν αλλαγές στην υπουργική απόφαση που αφορά την καθολική εφαρμογή του νέου θεσμού, ζητούν νομοθέτηση μέτρων που θα εξασφαλίζουν την ποινικοποίηση της οργανωμένης απάτης στο σύστημα ΚΕΑ (από πολίτες και δημόσια διοίκηση) και επιβάλουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις δύο επόμενες φάσεις του προγράμματος.

 

Συγκεκριμένα, ζητούν έως τον Μάρτιο του 2017 να έχουν ελεγχθεί οι διαδικασίες διασύνδεσης των ωφελούμενων με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και τα Κέντρα Κοινότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ατόμων που λαμβάνουν το ΚΕΑ στις υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες. Έως τον Ιούνιο, θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί και ο τρίτος πυλώνας, που προβλέπει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, τη σταδιακή πρόσβαση των δικαιούχων σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας.

 

Τα μέτρα που θα αφορούν τουλάχιστον το 10% των δικαιούχων του ΚΕΑ θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την κατάρτιση, την ένταξη σε προγράμματα απασχόλησης, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναζήτηση εργασία, τη μαθητεία και την πρακτική άσκηση.

 

ΠΗΓΗ: Euro2day

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.