Πολιτικη

Αχτσιόγλου από Τρίπολη: "Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού"

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε στην Τρίπολη, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πελοπόννησο.

Η κ. Αχτσιόγλου μίλησε για τον σχεδιασμό της πολιτικής που εκπονεί το Υπουργείο Εργασίας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

"Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν αυτή της εσωτερικής υποτίμησης, της περαιτέρω συμπίεσης των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να αποκατασταθεί το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μία θέση την οποία υποστήριξαν και οι κυβερνήσεις την περίοδο 2010-2014, μία θέση που την υποστηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι θεσμοί με τους οποίους διαπραγματευόμαστε συνεχώς. Πρόκειται για μία λογική που όχι μόνο είναι κοινωνικά επιζήμια αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματική", σημείωσε η Υπουργός Εργασίας. 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "υπήρχε και μια άλλη διάσταση στην άσκηση της πολιτικής από το παλαιό πολιτικό σύστημα. Η υπόθεση NOVARTIS είναι και αυτή μία ενδεικτική εκδήλωση του τρόπου με τον οποίο ασκούνταν η δημόσια πολιτική τα προηγούμενα χρόνια. Τη στιγμή, δηλαδή, που οργανωνόταν η περικοπή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, υπήρχε μία σκιώδης διαδικασία συναλλαγής και διαφθοράς στο χώρο της υγείας. Η οργάνωση από μία πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ενός συστήματος που επηρέαζε τις τιμές, ευνοούσε την υπερτιμολόγηση και κυρίως την προκλητή ζήτηση φαρμακευτικών προϊόντων".

Αναφερόμενη στην κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση και ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα ισχύσουν τον Αύγουστο του 2018 και πάλι. Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα διότι είναι ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας". Υπογράμμισε, επίσης, ότι "σχεδιάζουμε και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε προσεκτικά, μετά το τέλος του προγράμματος, την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού".

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε ότι "το Γ' Τρίμηνο του 2017, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 15,9%. Όταν παραλάβαμε ήταν στο 23%, δηλαδή έχουμε μια μείωση της τάξεως των 7 ποσοστιαίων μονάδων. Προφανώς κανείς δε λέει ότι τα δεδομένα στην εργασία είναι καλά, κανείς δε λέει ότι είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά σίγουρα υπάρχει μία αποκλιμάκωση που έχει σημασία και αξία". Πρόσθεσε δε, ότι "από το 2015 έως σήμερα, έχουν ενταχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης περίπου 10.000 άνεργοι. Τα εν εξελίξει προγράμματα σήμερα είναι συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και απευθύνονται σε 4.000 άνεργους ωφελούμενους".

Τέλος, για την εργασία στον αγροτικό τομέα σημείωσε ότι "δεν είμαστε διατεθειμένοι ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Εργασίας να ανεχτούμε φαινόμενα Μανωλάδας. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει το σχέδιό μας για τον έλεγχο της εργασίας και στον αγροτικό τομέα".

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.