Πολιτικη

"Δίχως πάτο ο εκφυλισμός του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας"

Η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Αρκαδίας τον δίχως πάτο εκφυλισμό που επικρατεί στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. Ευθύνη για όλο αυτό το κλίμα έχουν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ (ΝΔ) και της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)

Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι στη ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων που έγινε το Σάββατο 24 Μάρτη 2018 να παρευρίσκονται 34 (24 οικονομικά τακτοποιημένοι και 10 χωρίς οικονομική τακτοποίηση) αντιπρόσωποι από τους 89 που είναι στη δύναμη του Εργατικού κέντρου και στο τέλος το ψήφισμα της Γ.Σ. το ψήφισαν 6 αντιπρόσωποι από τους 24 που αρχικά είχαν δικαίωμα ψήφου. Να αναφερθεί ότι για δεύτερη φορά οι αντιπρόσωποι δεν είχαν στα χέρια τους τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, για τα οποία καλούνταν να πάρουν θέση και να ψηφίσουν. 

Με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου δεν ήρθε σαν θέμα ημερήσιας διάταξης η εγγραφή του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου με έδρα τη Μεγαλόπολη μετά από έγγραφο αίτημα του σωματείου με προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών σύμφωνα με το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας. Η παράταξη της ΔΑΣ έθεσε το ζήτημα να μπει σαν θέμα ημερήσιας διάταξης και με πρόταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, Μπρουμά Αριστείδη και σύμφωνη γνώμη του προεδρείου, του επικεφαλής της παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, Νικολόπουλο Σπύρο, και των παρόντων αντιπροσώπων με δικαίωμα ψήφου, δεν συζητήθηκε καν το θέμα της εγγραφής του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου με έδρα τη Μεγαλόπολη. Είναι καθαρό ότι συνεχίζουν τον άθλιο ρόλο τους και θέλουν να βάλουν εμπόδια στο Σωματείο στην Ενέργεια γιατί είναι ένα σωματείο που έχει δράση και αγωνίζεται για τα συμφέροντα όλων των εργαζόμενων στον κλάδο της ενέργειας, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας (τακτικό προσωπικό, συμβασιούχοι, εργολαβικοί) που μπορεί να έχουν. Συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου όπως έχουν κάνει χρόνια τώρα στηρίζοντας τη  απελευθέρωση της ενέργειας, την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τον διαμελισμό της και τώρα την πώλησή της. 

Ένα χρόνο τώρα συζητούν για των πώληση του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης. Όλοι μαζί, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΛΑΕ, ο Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης, η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, η κυβέρνηση εξυπηρετούν τα σχέδια του κεφαλαίου. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες αντί να οργανώσουν την πάλη των εργαζόμενων με γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις κινητοποιήσεων και στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, προτίμησαν να συμπλεύσουν με τη θέση  της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ που στηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς ηλ. Ενέργειας, προτείνοντας  άλλου είδους απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση που όπως και να έχει είναι σε βάρος των εργαζόμενων στην ενέργεια, αλλά και για τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν και θα συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλ. ρεύμα. 

Το αποκορύφωμα της εργοδοτικής στάσης τους ήρθε όταν αρνήθηκαν τη στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Άστρους μαζί με το σωματείο τους. Αντίθετα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να υπονομεύσουν αυτόν τον αγώνα των εργαζόμενων. Κατά τα άλλα περίσσευε η υποκρισία για ενότητα των εργαζόμενων. Μιλούν αυτοί για ενότητα που δεν ψήφισαν να γίνει απεργία για το νομοσχέδιο που υπονομεύει το απεργιακό δικαίωμα. Μιλούν αυτοί που λένε ότι τα 751 € είναι πολλά για κατώτερο μισθό, αυτοί που καλούν τους εργαζόμενους να συμβιβαστούν με την κατάσταση που επικρατεί και κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου με τους εργοδότες για να συζητήσουν πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Θα έπρεπε να ντρέπονται.

Οι εργαζόμενοι να βάλουν στην άκρη τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης που είναι πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας που διαχρονικά έχουν βάλει πλάτη στις αντεργατικές εξελίξεις στη λογική του «μικρότερου κακού». Είναι ενταγμένες στους στόχους «ανάπτυξης» του μεγάλου κεφαλαίου. 

Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού, τα πρωτοβάθμια σωματεία να στηρίξουν με αποφάσεις τους τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Άστρους. Πρόκειται για αγώνα ζωής και διεκδίκησης βασικών τους δικαιωμάτων.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.