Πολιτικη

Παπαηλιού: Επαναφορά του καθεστώτος "δεν πληρώνω" για τις τηλεοπτικές άδειες

Για μιντιακό καρτέλ στη συνδρομητική τηλεόραση έκανε λόγο ο βουλευτής Αρκαδίας.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την ενσωμάτωση της ΕΕ 2010/13 κοινοτικής οδηγίας και ρυθμίσεις για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής : 

Με το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ΕΕ 2010/13 κοινοτικής οδηγίας και ρυθμίσεις για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα στο συγκεκριμένο χώρο,  των καναλαρχών (των μιντιακών ολιγαρχών), που είναι οι πολιτικοί καθοδηγητές και σύμμαχοι της κυβέρνησης της ΝΔ.

Μετά την αναστολή καταβολής της δόσης για τις χορηγηθείσες άδειες λειτουργίας των  τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας  του έτους  2020, προβλέπεται και η μείωση της ετήσιας δόσης  (του έτους  2020) από 3,5 εκ. ευρώ μέχρι και του ποσού των 50.000 ευρώ, αν, εντός του έτους,  ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου  τηλεοπτικού σταθμού  προβεί σε επενδύσεις στις υποδομές, στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στο πρόγραμμα. Η έκπτωση προσεγγίζει το 98,6 %, που σημαίνει ότι η ετήσια δόση για την άδεια «χαρίζεται» !!!

Με αυτή τη διάταξη ουσιαστικά συγχέεται η επενδυτική-αναπτυξιακή πολιτική του κάθε τηλεοπτικού σταθμού με την εκ του νόμου συμβατική υποχρέωση περί καταβολής τιμήματος για την κατοχή και εκμετάλλευση ενός δημόσιου αγαθού, της ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας.  

Πρόκειται για επαναφορά του καθεστώτος του «δεν πληρώνω»-του «τζάμπα» που ίσχυε για τις τηλεοπτικές άδειες  στο παρελθόν, για 30 και πλέον χρόνια. 

Η δε διευκόλυνση-«εξυπηρέτηση» ολοκληρώνεται και με την παροχή της δυνατότητας αποπληρωμής του του απομένοντος ποσού σε 84 και 96 δόσεις. 

Η υποχρέωση των καναλιών να απασχολούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους  πλήρους απασχόλησης «πετσοκόβεται», αφού στους 400 εργαζόμενους  θα περιλαμβάνεται και προσωπικό που εργάζεται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15 % του συνόλου των εργαζομένων (60 άτομα, που σημαίνει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 400 σε 340), χωρίς μάλιστα να υπάρχει πρόβλεψη και έλεγχος για πόσο, πότε και σε ποιό αντικείμενο  θα απασχοληθούν μετά την «μεταφορά» τους. Ο σκοπός των καναλαρχών είναι προφανής, να έχουν τους εργαζόμενους υπό καθεστώς ανασφάλειας και συνακόλουθα υποταγής

Με τη ρύθμιση για τη συνδρομητική τηλεόραση, δημιουργείται μία κλειστή αγορά-ένα μιντιακό καρτέλ, και με τη σφραγίδα του νόμου, αφού οι καναλάρχες θα έχουν προτεραιότητα βάσει του εισαγομένου κριτηρίου (το «βαρύνον» κριτήριο της κατοχής άδειας λειτουργίας των  τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας).. 

Όσον αφορά στη διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, αυτή θα «περνά» μέσω μιάς κεντρικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της Digea, στην οποία μετέχουν οι ίδιοι οι καναλάρχες. Έτσι καταργείται το θεσμικό πλαίσιο για αντικειμενικοποίηση του συστήματος, που είχε θεσπιστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. .

Μέσω αυτών των ρυθμίσεων, οι μιντιακοί ολιγάρχες  επιβάλλουν και διασφαλίζουν τον απόλυτο έλεγχο  του μιντιακού τοπίου στην Ελλάδα, χειραγωγώντας τον ελληνικό λαό και προωθώντας τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.