Πολιτικη

Τατούλης: Φορέας "οπισθοχώρησης κι αναχρονισμού" ο κ. Νίκας

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Παράταξης "Νέα Πελοπόννησος"

Πολιτική δικαίωση για τον Πέτρο Τατούλη αποτελεί η απόφαση  ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης του προγράμματος «Ανάπτυξη Δικτύου Μικροδορυφόρων» με προϋπολογισμό 200.000.000€ που θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με ένα διαστημικό πρόγραμμα…made in Greece και με πόρους που ξεπερνούν τα 200.000.000€ η Χώρα θα δημιουργήσει ένα δίκτυο μικροδορυφόρων με στόχο την αξιοποίηση των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών και την ενσωμάτωση τους στην εθνική οικονομία.

Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την κατασκευή και τη θέση σε τροχιά μικροδορυφόρων ώστε να αξιοποιηθούν οι διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των εθνικών περιουσιακών στοιχείων και της εθνικής κυριαρχίας. 

Θα υποστηρίξει μια σειρά εφαρμογών όπως στη συνδεσιμότητα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, στη τηλεπισκόπηση, τη ναυτιλία, την ακριβή γεωργία, την άμυνα,  κ.ά.

Αρχή υλοποίησης θα είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) με την τεχνική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ).

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Tατούλη  διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2013 το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Τρίπολη παρουσία Υπουργών της τότε Κυβέρνησης, μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διακεκριμένων εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, κ.α.

Στο συνέδριο υπήρξε ειδική ενότητα παρουσιάσεων για τη διαστημική τεχνολογία με έγκυρες εισηγήσεις από διεθνώς καταξιωμένους μηχανικούς και επιστήμονες  στην πρωτοπορία της τεχνολογικής αιχμής  στα θέματα αυτά για τις προοπτικές  δημιουργίας κέντρου υψηλής τεχνολογίας (διαστημική πύλη) στην Καλαμάτα, επικεντρώνοντας στην επερχόμενη τεχνολογική επανάσταση και τις τεχνολογίες που αφορούν τους μικροδορυφόρους και την ευρεία εμπορικοποίηση από εφαρμογές στο διάστημα μέσα από διαστημικά οχήματα πολλαπλής χρήσης, όπως αυτά της «Space X», της «Virgin Galactic» και της «Blue Origin».

 Στο συνέδριο παρευρέθηκε σαν  κύριος ομιλητής ο Μεσσήνιος διεθνούς φήμης καθηγητής Αεροδιαστημικής στις ΗΠΑ Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος και  τότε επικεφαλής  του πρώτου αμιγώς  Ελληνικού προγράμματος  για την κατασκευή και τοποθέτηση σε τροχιά μέσα από το διεθνή διαστημικό σταθμό του ιστορικού για τα Ελληνικά δεδομένα  μικροδορυφόρου Λ-Sat, ο οποίος διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στενός συνεργάτης της NASA.

Ο Δρ. Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρόντος συναδέλφων του από την  NASA προανήγγειλε για πρώτη φορά το διεθνές ενδιαφέρον για εγκατάσταση διαστημικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας λόγω της ειδικής στρατηγικής γεωγραφικής και γεωπολιτικής  σημασίας της θέσης αυτής, απ’όπου μπορούν να εκκινούν  πτήσεις ειδικών επαναχρησιμοποιούμενων αεροσκαφών πολλαπλής χρήσης προς το χείλος και έξω από την ατμόσφαιρα της γης και ακολούθως να κατευθύνονται προς άλλες παρόμοιες υποδομές μειώνοντας δραστικά το χρόνο διασύνδεσης ανάμεσα σε αστικά κέντρα παγκοσμίως. 

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου θα σηματοδοτούσε μια νέα εποχή για την ανάπτυξη της Νότιας  Πελοποννήσου και εν γένει  ολόκληρης της Χώρας και θα είχε αναφορά και επίκεντρο την διαστημική έρευνα και την υψηλή τεχνολογία, δρομολογώντας ταυτόχρονα και μια  πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη  συνεργασία με στρατηγικούς διεθνείς φορείς και επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα.

Στόχος ήταν να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, ως ιδανική θέση για την ανάπτυξη και την κατασκευή αυτών των μικροδορυφόρων, την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας για το θέμα αυτό, την εκμετάλλευση των δρομολογημένων διεθνών  συνεργασιών με διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα  όπως το Von Karman Institute for Fluid Dynamics (επίσημο Ινστιτούτο του ΝΑΤΟ για τη διαστημική επιστήμη με έδρα τις Βρυξέλλες) και τη δυνατότητα μόχλευσης οικονομικών πόρων για εφαρμογές για την καθημερινότητα του πολίτη και όχι μόνο  από το Διαστημικό Πρόγραμμα Δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας  «Κοπέρνικος» αλλά και από τις πολλές προοπτικές που υπήρχαν στο θέμα αυτό για  προσέλκυση ιδιωτικών πόρων.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αναζητούσαν εκείνη την εποχή γεωγραφικό σημείο στην επικράτεια της Ευρώπης για να φτιάξουν Ευρωπαϊκό κέντρο μικροδορυφόρων και η περιοχή της Καλαμάτας εξεταζόταν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον, λόγω της στρατηγικής θέσης που κατέχει στην ΝΑ Ευρώπη. 

Ο Πέτρος Τατούλης με δεδομένο ότι δεν είχε συσταθεί στη Χώρα μας ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ),  ώστε να έχει τη δυνατότητα η Ελλάδα να είναι δικαιούχος του προγράμματος Κοπέρνικος (καθώς μέχρι τότε δεν ήταν), προέτρεψε την προηγούμενη Κυβέρνηση να υιοθετήσει την άποψη του για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με έδρα την Καλαμάτα. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο τότε Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας λοιδορούσε και ειρωνευόταν τη συγκεκριμένη προοπτική.

Παράλληλα ο Πέτρος Τατούλης άρχισε μια πολυετή συνεργασία  με το ερευνητικό κέντρο αεροδιαστημικής Von Karman Institute (VKI) στο Βέλγιο και η Περιφέρεια μας  εξασφάλισε τη μετεκπαίδευση σε εθνικό επίπεδο στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,  επιστημόνων από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πελοποννήσου αλλά και όλης της Χώρας στη διαστημική επιστήμη, έχοντας στόχο τη δημιουργία ανθρωπινού δυναμικού διεθνούς  τεχνολογικού και επιστημονικού βεληνεκούς που θα συνεισέφεραν στην υλοποίηση ενός εγχειρήματος για  την ίδρυση και την εγκατάσταση παραρτήματος του ινστιτούτου στην Πελοπόννησο.

Ένα πρόσθετο πρωτοποριακό όραμα σαν οδοδείκτης δράσης με επιτυχημένο σχεδιασμό και υψηλού επιπέδου συνεργασία είναι επίσης το εγχείρημα κατασκευής Ελληνικού μικροδορυφόρου όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα εξασφάλιζαν τη χρηματοδότηση και ο οποίος θα έφερε την ονομασία «Μυθική Πελοπόννησος-Mythical Peloponnese Satellite (MythPelSat)» σε συνέργεια με το διεθνές κατοχυρωμένο «brand name» μας.

Δυστυχώς για την Πελοπόννησο και τη Χώρα ο νυν Περιφερειάρχης κ. Νίκας έχοντας πλήρη άγνοια και διαθέτοντας πνεύμα εναντίωσης και έλλειψη κατανόησης  των εξαιρετικά σημαντικών παραμέτρων σε εθνικό επίπεδο αυτής της πολιτικής διέκοψε πλήρως τόσο τη συνεργασία με το Von Karman Institute, την οποία καρπώθηκε αμέσως σαν ώριμο φρούτο προς όφελος των Πανεπιστημιακών  ιδρυμάτων της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όσο και την ευρύτερη  και ειδική σχέση που είχε αρχίσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Νίκας απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί αποτελεί φορέα οπισθοδρόμησης και αναχρονισμού, καθώς με τις ενέργειες του όχι μόνο δεν αξιοποιεί κεκτημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου σε ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα επιστήμης, οικονομίας και προστασίας της εθνικής κυριαρχίας, αλλά κατατάσσει την Πελοπόννησο ουραγό των διεθνών εξελίξεων προς τέρψη ολίγων και συγκεκριμένων συμφερόντων.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.