Πολιτικη

Κινδυνεύει να χάσει βουλευτική έδρα η Αρκαδία;

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου/ Ευάγγελος Γιαννακούρας

Ανακοίνωση του πρώην Αντιπεριφερειάρχη, Ευάγγελου Γιαννακούρα, απαντά στο ερώτημα

Μόνιμος πληθυσμός-Νόμιμος πληθυσμός και έδρες στην Αρκαδία!

Τις τελευταίες μέρες πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής και τις πιθανές αλλαγές στις βουλευτικές έδρες.

Τα δημοσιεύματα αυτά στηρίζονται σε λάθος δεδομένα με αποτέλεσμα να δίνουν λάθος εκτιμήσεις.

Θα ήθελα να δώσω κάποια στοιχεία για να γίνει αντιληπτό το όλο θέμα.

Έχουμε δύο απογραφές. Αυτή που μετρά το μόνιμο πληθυσμό (αυτούς που δηλώνουν ότι μένουν μόνιμα σε μία περιοχή) ενός συγκεκριμένου τόπου και αυτή που μετρά το νόμιμο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που μένουν εντός της Ελληνικής Επικράτειας, είναι Έλληνες υπήκοοι και δηλώνουν ότι είναι δημότες μίας περιοχής, εν προκειμένω της Αρκαδίας.

Από το αποτέλεσμα των μόνιμων κατοίκων εξαρτώνται οι έδρες των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ενώ από το αποτέλεσμα των νόμιμων κατοίκων εξαρτώνται οι βουλευτικές έδρες.

Το αποτέλεσμα των νόμιμων κατοίκων, δηλαδή των δημοτών θα το μάθουμε το Δεκέμβριο, οπότε με σιγουριά θα ξέρουμε πόσες έδρες θα έχει η Αρκαδία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Αρκαδία και ίσως και η Λακωνία έχουν την ιδιαιτερότητα οι δημότες (νόμιμοι κάτοικοι) να είναι περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους και αυτό οφείλεται στο ότι οι Αρκάδες διατηρούν στενή σχέση με την ιδιαίτερη τους πατρίδα.

Κατά την προηγούμενη επίσημη απογραφή του 2011, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός της Αρκαδίας ήταν 86.585 κάτοικοι, ο νόμιμος , δηλαδή οι δημότες,  ήταν 105.454, δηλαδή 20 χιλιάδες παραπάνω.

Αιτία που διατηρήθηκαν οι τρεις έδρες στην Αρκαδία.

Η τελευταία απογραφή του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό στην Αρκαδία είναι 77.551 κάτοικοι, δηλαδή 9 χιλιάδες λιγότεροι από τους μόνιμους κατοίκους του 2011.

Εάν είναι αντίστοιχη και η μείωση του νόμιμου πληθυσμού, κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα, τότε ίσως κυμανθεί ο νόμιμος πληθυσμός γύρω στις 95 χιλιάδες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατηρηθεί η τρίτη έδρα,  καθ’ η στιγμή που στη γειτονική μας Αργολίδα, όπου συνήθως μόνιμος και νόμιμος πληθυσμός ταυτίζονται, στην τελευταία απογραφή των μόνιμων κατοίκων με 93 χιλιάδες , που κάπου εκεί θα είναι και  ο νόμιμος πληθυσμός, όλοι οι αναλυτές γράφουν πως διατηρεί τις τρεις έδρες.

Γιατί να μην τις διατηρήσουμε και εμείς…

Αυτή είναι μία εκτίμηση τεκμηριωμένη με αριθμούς και ας ευχηθούμε πως κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα και μετά την ανακοίνωση επίσημα του νόμιμου πληθυσμού, ώστε να συνεχίσει η Αρκαδία να έχει τρεις εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Βαγγέλης Γιαννακούρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας, τ. Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.