Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου: Γιατί "όχι" στη συμμετοχή της Περιφέρειας σε νέα ενεργειακή κοινότητα
Τοποθέτηση στη συνεδρίαση Πε.Συ. 29-7-2024 για έγκριση συμμετοχής στην υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα πολιτών Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο μύθος των ΑΠΕ, ότι δήθεν θα φέρουν φθηνό ρεύμα για το λαό, έχει προ πολλού καταρρεύσει και καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, για να έχει φθηνό ρεύμα ο λαός μας, αλλά είναι ενταγμένος στην πολιτική της «πράσινης μετάβασης» προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στις ΑΠΕ να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.
Αυτή η προτεραιότητα της αστικής τάξης για την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, υλοποιείται και στηρίζεται δραστήρια από όλες τις αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), απ’ όλα τα αστικά κόμματα, την περιφέρεια και τους δήμους και εδώ στη Πελοπόννησο.
Όλους αυτούς που μας έλεγαν ότι με την πράσινη μετάβαση θα αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, ότι με την απολιγνιτοποίηση και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα έρθουν επενδύσεις, αειφόρα ανάπτυξη κλπ. Όλα αποδείχθηκαν τελικά «φούμαρα»!
Όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων όλων αυτών των κομμάτων και των περιφερειακών αρχών, δόθηκαν θετικές γνωμοδοτήσεις για εκατοντάδες αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα, χιλιάδες τεράστιες μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση Ενέργειας, ακόμα και σε γόνιμα εδάφη, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ισοπεδώνοντας ολόκληρα βουνά, ακόμα και περιοχές NATURA, μετατρέποντάς τες ουσιαστικά σε βιομηχανικές ζώνες, με χιλιάδες τόνους μπετόν και σίδερου.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που υπάρχει υπερπροσφορά παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, πολύ πάνω από την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ακόμα και μηδενικές τιμές στην αγορά ρεύματος. Έτσι, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τον «περιορισμό έγχυσης» στο δίκτυο, ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ. Μάλιστα υπάρχει σχεδιασμός για δρομολόγηση περικοπών μέχρι και 45% με νομοθετική ρύθμιση από το Υπ. Ενέργειας (το έχουμε αναδείξει ως Λ.Σ. και στην Περ.Επιτροπή Περιβάλλοντος).
Δηλαδή σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, οι αγρότες στενάζουν από τις υψηλές τιμές ρεύματος, σχεδιάζουν το «κόψιμό του» από το δίκτυο για να διατηρήσουν τις τιμές ψιλά, για να είναι κερδοφόρες οι μπίζνες τους!
Σήμερα συζητάμε για την συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε νέα ενεργειακή κοινότητα. Το φρούτο των “Ενεργειακών Κοινοτήτων” στη χώρα μας (θεσπίστηκαν με το νόμο 4513/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με Ν.Δ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ και με «παρών» από την ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή και την Ένωση Κεντρώων), είναι κομμάτι του πάζλ όλου αυτού του αντιλαϊκού σχεδιασμού. Αποτελεί πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας, με την ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.
Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για “αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας”, “την πράσινη ανάπτυξη”, και άλλα εύηχα λόγια, οι “Ενεργειακές Κοινότητες” αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στον χώρο των ΑΠΕ, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιων ΜΚΟ και «Συνεταιριστικών σχημάτων» και ΟΤΑ, οι οποίοι θα απολαμβάνουν σκανδαλώδεις παροχές (επιδοτήσεις, μακροχρόνιες φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυημένες από το κράτος τιμές πώλησης του ρεύματος, κ.ά.).
Οι Ενεργειακές Κοινότητες, ήδη αξιοποιούνται ως εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων ΑΠΕ μεγάλων εταιρειών γι αυτό και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που θεσπίστηκαν έτυχε της ένθερμης υποδοχής τους. Στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη πάνω από1690 ενεργειακές κοινότητες, όμως η δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων στην ΕΕ δεν εξαφάνισε τα πράσινα κέρδη των ομίλων και την ενεργειακή ακρίβεια για το λαό.
Παράλληλα αποτελούν και μέσο εξαπάτησης λαϊκών δυνάμεων, όπως έγινε παλιότερα με τα φωτοβολταϊκά, που οδήγησε στη χρεοκοπία εκατοντάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κάτι που αποδεικνύει ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς, ότι στο πλαίσιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού, που έχει στο επίκεντρο το κέρδος, μπορούν να σταθούν ισότιμα και διάφοροι μικροί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις και ιδίως στον τομέα της ενέργειας.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν έρχονται σε αντίθεση με το υπόλοιπο νομοθετικό πλαίσιο δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, αντίθετα λειτουργούν μέσα στην "απελευθερωμένη" αγορά ενέργειας, όπου το "παιχνίδι" καθορίζεται από τους ενεργειακούς κολοσσούς, από το χρηματιστήριο Ενέργειας και άλλους τέτοιους μηχανισμούς. Στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους και του ανταγωνισμού δεν χωρά η λεγόμενη κοινωνική πολιτική και η Ενεργειακή Κοινότητα που είναι εταιρεία, θα διαμορφώνει τιμές πώλησης σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς ώστε να είναι βιώσιμη.
Επιπλέον αναδείχνεται και για την Πελοπόννησο και γενικότερα για τη χώρα μας και ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα, που αφορά την υπονόμευση του αγροτικού παραγωγικού χαρακτήρα, με εγκατάλειψη της καλλιέργειας αγροτικών εκτάσεων που παράγουν, είτε διατροφικά, είτε βιομηχανικά προϊόντα απαραίτητα για ανθρώπινες ανάγκες (ένδυση), για την κτηνοτροφία, κλπ, για να εγκατασταθούν φωτοβολταικά, που έχουν και περιορισμένο χρόνο ζωής (15-20 έτη), με βαριές επιπτώσεις για το λαό.
Λέτε, όλοι σας γιατί συμφωνείτε στα βασικά, ότι θα δίνουν πιο φθηνό ρεύμα στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων (μικρούς αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους) ή δωρεάν σε φτωχές οικογένειες που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΤΕΒΑ. Δεν μας λέτε όμως, που έγιναν ενεργειακές κοινότητες και εξασφαλίστηκε φθηνό ρεύμα για το λαό;
Όπως δεν μας λέτε ότι αυτό το ρεύμα το πληρώνουμε όλοι οι λαϊκοί καταναλωτές, μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στο λογαριασμό μας όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες. Ότι η δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων στην ΕΕ δεν εξαφάνισε τα πράσινα κέρδη των ομίλων και την ενεργειακή ακρίβεια για το λαό. Στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη 1689 ενεργειακές κοινότητες.
Επίσης δεν λέτε στους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, που τους υπόσχονται οφέλη με χαμηλότερο ρεύμα και κέρδη από το πλεόνασμα που θα πουλούν οι Ενεργειακές Κοινότητες, τι κεφάλαια θα κληθούν να βάλουν για να γίνουν «βιώσιμες», πότε θα κάνουν απόσβεση και τι νέα κεφάλαια θα τους ζητιούνται για να εκσυγχρονίζουν τις υποδομές τους, τι φόρους θα κληθούν αργότερα να πληρώσουν.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση και εδώ και σε κάθε περιοχή θα αποκαλύπτουμε το ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, της κάθε αστικής κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, ώστε η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να μην «δαγκώνουν» το σάπιο “φρούτο” των ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους για άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, με δραστική μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των χρεώσεων για ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να πληρώσει επιτέλους το μεγάλο κεφάλαιο. Για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.
Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι του λαού.
Για να πάψουν η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ίδια η εργατική δύναμη να είναι πανάκριβο εμπόρευμα για τα κέρδη των καπιταλιστών και να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία, για να εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για κάθε λαϊκό σπίτι, για την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του λαού, με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες).
Είμαστε αρνητικοί, καταψηφίζουμε.
(Δελτίο Τύπου)
Σχόλια