Πολιτικη

"Περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα επέκτασης του ελληνικού αμπελώνα" (vd)

Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαηλιού, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην  αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού ως εισηγητής, κατά την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  για το νομοσχέδιο-κύρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας της 3.4.2001 για την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου σχετικά με τη μεταφορά της έδρας» είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Με την υπό κύρωση, βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος, τροποποίηση της Συμφωνίας της 3.4.2001 για την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου μεταφέρεται η έδρα του από το Παρίσι στη Ντιζόν της Βουργουνδίας.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, η αμπελοκαλλιέργεια  αποτελεί σημαντικό κλάδο της αγροτικής παραγωγής και τα παραγόμενα κρασιά είναι εξαιρετικής ποιότητας και αποτελούν εξαγώγιμα προϊόντα, όντας περιζήτητα σε πολλές χώρες του εξωτερικού – στην Αρκαδία το μοσχοφίλερο αποτελεί ΠΟΠ.

Εξάλλου το αμπέλι αποτελεί συστατικό στοιχείο του τόπου μας και το κρασί, για την παρασκευή του οποίου υπάρχει τεχνογνωσία, είναι συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση, τις όμορφες και δύσκολες στιγμές της ζωής του λαού μας.

Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω οργανωμένες  προσπάθειες για την ανάπτυξη της αμπελουργίας και την παρασκευή κρασιών ποιότητας. Όπως επίσης και για την προώθηση τους.

Ίσα-ίσα, η αμπελουργία και η οινοποιία πρέπει και μπορεί να αποτελέσουν παράμετρο για την κοινωνικά δίκαιη  παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.

Η παραγωγή σταφυλιών έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής κρίσης-της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και ασθενειών, όπως ο περονόσπορος κ.α..

Η περίοδος της πανδημίας και  τα τελευταία χρόνια των συνεχόμενων κρίσεων συνοδεύτηκαν από την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων οίνου. 

Την ίδια περίοδο τα έξοδα καλλιέργειας-το κόστος παραγωγής έχουν εκτοξευτεί και «τρέχουν». Το μέλλον παραμένει  δυσοίωνο και πάντως αβέβαιο.

Η οινοποιία πλήττεται και από την πτώση της κατανάλωσης (στην εστίαση και τον τουρισμό) και από τις διεθνείς συνθήκες.

Είναι γνωστό. ότι από την ΕΕ δεν επιτρέπεται η ελεύθερη φύτευση νέων αμπελιών. Υφίσταται ποσόστωση.

Κάθε χρόνο γίνεται κατανομή ενός περιορισμένου αριθμού νέων δικαιωμάτων για φύτευση.

Νέα δικαιώματα από τη ΕΕ πρέπει και μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, για τον ελληνικό αμπελώνα, απαιτείται η ενδυνάμωση των μικρών αμπελουργών-των μικρών επιχειρήσεων οικογενειακού τύπου με εξαιρετικά κρασιά και πολλές ετικέτες,  που είναι και οι περισσότεροι

Κάθε χρόνο χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων οινοστάφυλων για πολύ λιγότερα στρέμματα σε σχέση με τις υποβαλλόμενες. 

Βάσει αυτών περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα επέκτασης του ελληνικού αμπελώνα.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική  επικεντρώθηκε στη δίκαιη κατανομή των αδειών για νέες φυτεύσεις οινοστάφυλων προς όφελος  των μικρών αμπελουργών. Αυτός ο τρόπος αποσκοπούσε,  να μη γίνεται συγκέντρωση του νέου αμπελώνα στους λίγους μεγάλους κατόχους αμπελιών που συνήθως είναι και οι βιομήχανοι της οινοποίησης.

Προς την αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε και κινείται η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Το ΥπΑΑΤ ανέτρεψε τα κριτήρια κατανομής του 2019-τα κριτήρια που είχαν τεθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα αντικατέστησε με άλλα, όπως η κατοχή περισσότερων στρεμμάτων και οινοποιητικής επιχείρησης, με σκοπό, μέσω της κατανομής  αδειών σε λίγους, τη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων.

Για την ενδυνάμωση και την ανταγωνιστικότητα των μικρών αμπελουργών, προϋπόθεση-μονόδρομο αποτελεί η ένταξή τους σε συνεταιριστικά σχήματα.

Δυστυχώς, παρότι οι αμπελουργικοί συνεταιρισμοί έπρεπε να είναι το κριτήριο-το ζητούμενο, με το Ν. 4673/2020 περί αγροτικών συνεταιρισμών, καταστρατηγούνται οι βασικές συνεταιριστικές αρχές. Σκοπείται η είσοδος ιδιωτών επενδυτών, που μπορούν να  αγοράσουν μέχρι το 30 % των μερίδων του συνεταιρισμού και μάλιστα σε τιμή διαφορετική από αυτήν που τις κατέχουν οι αγρότες-παραγωγοί. Δηλαδή η άλωση των συνεταιρισμών και η οικειοποίηση των ετικετών  που γίνονται όλο και πιο ελκυστικά στις αγορές του εξωτερικού.

Το ελληνικό κρασί κατακτά τις ξένες αγορές όχι μόνον της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών, με τάση να μετατοπίζεται ο εξαγωγικός όγκος προς τρίτες χώρες έναντι της ΕΕ.

Το 2019, με υπουργική απόφαση, για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επενδύσεων σε οινοποιία, αυξήθηκε το ανώτερο επιλέξιμο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο στο ποσό των 350.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ που ίσχυε με προηγούμενη απόφαση Το ανώτερο ποσό επένδυσης για τα συλλογικά σχήματα παρέμεινε όπως και πριν στο ποσό των 500.000 ευρώ. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των συλλογικών σχημάτων, καθορίστηκε, για την επιλογή ενός επενδυτικού σχεδίου, ως σημαντικότερο κριτήριο, συγκεκριμένος συντελεστής βαρύτητας. Αυτό βοήθησε πολύ τα μικρά οινοποιία, όπως και τα προγράμματα στήριξης και προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.