Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Λαμπρόπουλος: Η τσακώνικη διάλεκτος και παράδοση είναι στοιχεία της Αρκαδίας

Φωτογραφία: ppel.gov.gr

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Αρχείο Τσακωνιάς.

“Η παράδοση της Τσακωνιάς, με τα στοιχεία που την συνθέτουν, διάλεκτος, χορός, ενδυμασία, ήθη και έθιμα, παρέμεινε στο χρόνο, χάρις σε ανθρώπους που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να την διατηρήσουν, με πάρα πολλές δυσκολίες, αφού δεν υπήρξε η αντίστοιχη στήριξη της πολιτείας διαχρονικά. Αυτό πρέπει να αλλάξει και όλοι μας οφείλουμε να προβάλλουμε την ιδιαίτερη αυτή πτυχή του πολιτισμού και της ιστορίας της Αρκαδίας μας”.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην διάρκεια του 9ου Τσακώνικου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Αρχείο Τσακωνιάς στη Φάμπρικα Πολιτισμού, στο Λεωνίδιο και οι τριήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 19 Μαρτίου.

Το συνέδριο, το οποίο στήριξε οικονομικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, είχε ως θέμα: "Οι Τσάκωνες κατά τα Επαναστατικά και Προεπαναστατικά χρόνια" και ήταν αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821. Σημειώνεται ότι η αρχικά προγραμματισμένη διεξαγωγή του μετατέθηκε για εφέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας.

Σκοπός του ήταν να αναδείξει τη δράση των Τσακώνων τόσο στην περιοχή της Τσακωνιάς, όσο και σε περιοχές που έζησαν και έδρασαν οι Τσάκωνες πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Λαμπρόπουλος συνεχάρη το Αρχείο Τσακωνιάς “για την προσπάθεια που καταβάλλει για την διατήρηση και κυρίως για την προβολή της Τσακώνικης παράδοσης και δήλωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.