Επικαιροτητα

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σε κανένα σχολείο της Αρκαδίας δεν λειτουργεί το διευρυμένο ωράριο!

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Αρκαδίας με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας.

Tη, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Αρκαδίας συναντήθηκε με την διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ. Καρούντζου Γεωργία στα πλαίσια συνάντησης εργασίας με σκοπό την ενημέρωσή μας σχετικά με τα ζητήματα και πιθανά προβλήματα που καταγράφονται ήδη από την έναρξη του νέου σχολικού έτους.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν σημαντικά θέματα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και άμεσης ανταπόκρισης από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να καταστεί πιο εύρυθμη και αποτελεσματική η λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας: 

-Πρώτο και βασικότερο, το οποίο βέβαια τείνει να παγιωθεί, είναι η πλημμελής κάλυψη των λειτουργικών κενών (από άποψη στελεχιακού δυναμικού εκπαιδευτικών) των σχολείων της Αρκαδίας και ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων περιοχών (τα οποία φυσικά και απαιτούν ιδιαίτερη στήριξη).  Επιπροσθέτως σε αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και όταν τελικά τα κενά αυτά καλύπτονται, αυτό γίνεται ακόμα και αρκετό διάστημα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα την αναστάτωση τόσο των μαθητών όσο και της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων γενικότερα. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κανονικότητα» να μην βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη μέρα έναρξης του σχολικού έτους στη θέση τους και οι μαθητές να στερούνται ασκόπως τις υπηρεσίες τους. 

-Σε συνέχεια με το προηγούμενο, ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί ιδιαιτέρως είναι το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον κινήτρων στους εκπαιδευτικούς, ώστε να επιλέγουν να διδάξουν σε απομακρυσμένα σχολεία τόσο της Αρκαδίας όσο και ολόκληρης της χώρας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι πιθανόν ο διπλασιασμός της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, η πιθανή περαιτέρω αύξηση των οικονομικών απολαβών τους ή η κάλυψη των αναγκών σε στέγαση και μετακίνηση. Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, ώστε να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που «βασανίζει» τους μαθητές (και τους κατοίκους εν γένει) των απομακρυσμένων περιοχών και τα σχολεία αυτά να παράγουν απερίσπαστα το εκπαιδευτικό τους έργο.

-Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ασχολούνται με την «παράλληλη στήριξη» σε μαθητές που χρήζουν ανάλογης ανάγκης. Ένα εξαιρετικής σημασίας μέτρο το οποίο αποδυναμώνεται και καθίσταται τελικά αναποτελεσματικό λόγω αμέλειας και πλημμελούς οργάνωσης.

-Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι παρά την έναρξη του μέτρου του διευρυμένου ωραρίου στα σχολεία της χώρας, στην Αρκαδία δεν κατάφερε να δημιουργηθεί κανένα τμήμα σε κανένα σχολείο. Βασική αιτία δεν είναι άλλη από τον άστοχο χρονικά σχεδιασμό της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ανακοίνωση «της τελευταίας στιγμής» για την έναρξη του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο να αφομοιωθεί από τους γονείς και τους μαθητές της Αρκαδίας. Μάλλον λειτούργησε για ακόμη μία φορά ως «πυροτέχνημα» ώστε να αναδείξει ένα αποτυχημένο εξ αρχής project.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πολλά γνωστά και λιγότερο γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δωρεάν δημόσια παιδεία στη χώρα και στο νομό μας ειδικότερα. Τα παιδιά και οι μαθητές είναι το μέλλον και η ελπίδα μας και η σημασία που δίνουμε σε αυτά (αμφότερα) δείχνει την κατεύθυνση που θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις ιδρυτικές του αρχές θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του τομέα της παιδείας και καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή. Σκοπός μας είναι η ανάδειξή όλων των σχετικών ζητημάτων και η εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων. 

Οι συναντήσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συνεχιστούν με τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας και φυσικά θα επεκταθούν και σε όλους τους άλλους τομείς που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.