Πολιτικη

"Δήμος Τρίπολης και Περιφέρεια στηρίζουν το έγκλημα"

Δελτίο Τύπου του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δήμο Τρίπολης, Ευάγγελου Γούργαρη.

 

Δήμος Τρίπολης και Περιφέρεια στηρίζουν την επέλαση των Ανεμογεννητριών.

 

Αφού στα όρια του Δήμου Τρίπολης τα προηγούμενα χρόνια αδειοδοτήθηκαν πάνω από 20 βιομηχανικά συγκροτήματα Ανεμογεννητριών, τώρα με τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεχόμαστε γενικευμένη εισβολή. 

Στο Δήμο Τρίπολης η Δημοτική Αρχή μαζί με τις λοιπές παρατάξεις στηρίζουν ενιαία αυτή την επέλαση.

Στο συγκρότημα πάνω από τα χωριά Λουκά – Νεοχώρι σιωπώντας, στα Βούρβουρα με απροκάλυπτη στήριξη, στο Στενό Αγιωργίτικα κωλυσιεργώντας. 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μεθοδεύουν κάθε φορά αποφάσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. 

Στις 14-9-2020 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το συγκρότημα Ανεμογεννητριών πάνω από τα χωριά Λουκά – Νεοχώρι. 

Έγκαιρα και με γραπτή αίτησή μας που δημοσιοποιήθηκε στις 5-9-2020, ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή και όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να διαμορφώσουμε συλλογική θέση. ΕΣΙΩΠΗΣΑΝ ΟΛΟΙ.

Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΥΠΕΡ τάχτηκαν μόνο οι παρατάξεις Νίκα (Ν.Δ) και Μπουντρούκα (ΠΑΣΟΚ) και όλοι οι άλλοι ΚΑΤΑ. 

Και όμως η απόφαση που πάρθηκε ήταν θετική για την εταιρεία.

Την ώρα της ψηφοφορίας, παρόντες ήταν και οι 17 του Νίκα, οι 2 του Μπουντρούκα, οι 2 της Λαϊκής Συσπείρωσης και από τους υπόλοιπους 30 ήταν οι μισοί (15).         

Στις 29-12-2020 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το συγκρότημα πάνω από τα Βούρβουρα και χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μέρος στη συζήτηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που όχι μόνο στήριξε απροκάλυπτα τις θέσεις της εταιρείας αλλά ήρθε και σε αντιπαράθεση με όλους τους φορείς που ήταν αντίθετοι με ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης στις 29-3-2021 παρότι γινόταν χαμός με το Αιολικό συγκρότημα πάνω από τα χωριά Στενό – Αγιωργίτικα με τις θηριώδεις Ανεμογεννήτριες των 4,5 MW η κάθε μία, το θέμα δεν ήταν στην Ημερήσια Διάταξη. Ενώ ενημερώσαμε έγκαιρα τη Δημοτική Αρχή, το Προεδρείο και τις παρατάξεις ότι θα θέσουμε το θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης, το θέμα δεν συζητήθηκε γιατί ορισμένοι Επικεφαλής και Δημοτικοί Σύμβουλοι δήλωσαν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. 

Το θέμα μπήκε στην Η.Δ της συνεδρίασης του Δ.Σ στις 21-4-2021 τελευταίο (τυχαία;) και φυσικά δεν συζητήθηκε γιατί είχαμε πάλι ανενημέρωτους. Άραγε όταν θα φυτεύονται Ανεμογεννήτριες στον Άγιο Βλάση, στο Μαηθανασάκο και τον Αγιάννη θα έχουν ενημερωθεί ορισμένοι;

Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί και η στάση Προέδρων και Τοπικών Συμβουλίων που τους συναντήσαμε και τους ενημερώσαμε παρότι γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται στα όρια των Κοινοτήτων τους.

Τις παλινωδίες αξιοποίησε η Περιφερειακή Αρχή Νίκα για να πάρει θετική απόφαση για την εταιρεία. 

Στη γνωστή συνεδρίαση παρωδία του ΠΕΣΥΠ στις 19-4-2021 που πότε αποχωρούσε ο ένας και πότε ο άλλος, η περιφερειακή αρχή ενώ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όταν αποχώρησαν και οι άλλοι επέστρεψε και με ελάχιστους συμβούλους «συζήτησε» και ψήφησε θετικά μόνο ένα θέμα και έτυχε να είναι το συγκρότημα των Ανεμογεννητριών στο Στενό – Αγιωργίτικα. 

Την Τετάρτη 12-5-2021 θα συνεδριάσει το Δ.Σ. Τρίπολης με μοναδικό θέμα συζήτησης την εγκατάσταση συγκροτήματος 12 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 36MW στο κεντρικό Μαίναλο, στις Δημοτικές Ενότητες Φαλάνθου και Βυτίνας.

Για το επιχειρούμενο έγκλημα έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες, δεν χωρούν υπεκφυγές και το θέμα θα συζητηθεί.

Το ερώτημα είναι αν θα παρθούν αποφάσεις πραγματικής εναντίωσης, που να βοηθούν την ανάπτυξη της πάλης του λαού της περιοχής ενάντια στο επιχειρούμενο έγκλημα ή θα περιοριστούν σε μια τυπική ένσταση στα πλαίσια μιας νομοθεσίας που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Ανεμογεννητριάδων, στα πλαίσια μιας νομοθεσίας που δεν είναι φτιαγμένη να υπερασπίζεται το δίκιο του αδύνατου. 

Η νομοθεσία των εκάστοτε κυβερνήσεων όπως και της σημερινής της Ν.Δ. αποσκοπεί στην παροχή διευκολύνσεων στα επενδυτικά κεφάλαια, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν τέτοιου τύπου επενδύσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. 

Στη ζούγκλα της «απελευθερωμένης αγοράς» οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και που θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, με μοναδικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. 

Οι κυβερνήσεις δεν τους εξασφαλίζουν μόνο τεράστιες επιδοτήσεις και εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία από την πώληση του ρεύματος, διαμορφώνουν και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο. 

 Είναι αυταπάτη να νομίζει κάποιος ότι τέτοιες επενδύσεις στοχεύουν στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, αντίθετα κάνουν το ρεύμα ακριβότερο και αυξάνουν την ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων.

Η ακύρωση αυτού του εγκλήματος προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία τους κατοίκους συνολικά της περιοχής να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια. 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ το επιχειρούμενο έγκλημα εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και τα άλλα βουνά μας.

Βαγγέλης Γούργαρης

Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.