Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Μια εναλλακτική εκδήλωση για το 1821 (videos)

Τρίπολη, απόγευμα Τετάρτης. 8 Σεπτεμβρίου 2021, στον Άγιο Κωνσταντίνο

Η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Κωνσταντίνου, που βρήκε "συμπαραστάτες" το Δήμο Τρίπολης, τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art, είχε πολλαπλή "στόχευση".

Οι διοργανωτές προσπάθησαν και πέτυχαν να συνδυάσουν τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως με δράσεις απευθυνόμενες σε παιδιά- και όχι μόνο-, όπου, μέσω ακριβώς της διαδραστικής τους φύσεως, επιτεύχθηκε η ουσιαστική "επαφή" τόσο με το αντικείμενο που καλείται "ιστορική μνήμη" όσο και με το εξελισσόμενο παρόν. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τους αποδοθούν τα εύσημα της επιτυχημένης αξιοποίησης ενός ανοικτού χώρου, ο οποίος "μεταμορφώθηκε" σ΄ εκθεσιακό, ενώ, παράλληλα, έδινε και την αίσθηση "θεατρικού σκηνικού".

Άξια ειδικής αναφοράς και η καλλιτεχνική συνδρομή του νεαρού ζωγράφου Βασίλη Μανωλόπουλου, ενός αυθεντικού ταλέντου που εξελίσσεται σε δημιουργό με άποψη και αναγνωρίσιμη "ματιά".

Η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να έχει πιο χαρακτηριστικό τίτλο-"Άγιος Κωνσταντίνος...το '21 αλλιώς"-  καθώς, όντως, ήταν μια εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο διαχείρισης του περιεχομένου ή τη γενική μεθοδολογία που θα μπορούσε να διέπει μέρος αντιστοίχων εκδηλώσεων στο μέλλον.

Είναι, άλλωστε, πανθομολογούμενο το ότι, συχνά, οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με εθνικές επετείους σημαντικών ιστορικών γεγονότων, "πάσχουν" από μια στείρα, σοβαροφανή αντίληψη που, τελικά, απομακρύνει το κοινό- και ειδικά τους νέους- από την ίδια την επαφή με την ιστορία, προκαλώντας κόπωση, ανία και αδιαφορία. Σίγουρα, η παράδοση οφείλει να είναι "κυρίαρχη" σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά όταν δεν εμπλουτίζεται, καταντά απλή, φολκλορική επανάληψη...

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.