Πολιτικη

"Πρέπει, επιτέλους, να μπει όριο στη γραφειοκρατία!"

Τα βασικά σημεία εκπροσώπων της αιρετής Αυτοδιοίκησης, στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Ο κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και αντικαταστάτης του Προέδρου της Ένωσης, Δημάρχου Άργους-Μυκηνών, κ. Καμπόσου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Η τρέχουσα δημοτική περίοδος δεν έχει να επιδείξει αντίστοιχο αριθμό δράσεων με την προηγούμενη.  Ελπίζουμε πως η λεγόμενη δεύτερη "Καλλικρατική Μεταρρύθμιση" δεν θα αναλωθεί σε θέματα εκλογικού συστήματος και άλλα, εστιάζοντας σε θέματα κατανομής και διασαφήνισης αρμοδιοτήτων."

 

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Νίκας είπε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά και με την Περιφέρεια. Ωστόσο, ανέφερε πως ο μεγαλύτερος "αντίπαλος" των Δήμων είναι το ίδιο το Κράτος και η δομή του. Μάλιστα, ο κ. Νίκας, δήλωσε πως "έχω να σας αναφέρω πολλά παραδείγματα που μόνο θλίψη και οργή προκαλούν σε κάθε νοήμονα άνθρωπο".  

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Νίκα στο γεγονός πως είναι κατηγορούμενος για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων για υποθέσεις κατάληψης χώρων από Ρομά αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Επίσης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας στηλίτευσε το γεγονός πως οι Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου ελέγχονται, ανεπιτυχώς, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που εδρεύει στην Πάτρα. Σε μια αποστροφή της τοποθέτησής του, ο κ. Νίκας είπε "Εγώ είμαι παλιός αυτοδιοικητικός και μπορώ να σας πω πως πρέπει να μπει, κάποια στιγμή, ένα όριο στο Κράτος. Κουραστήκαμε πια!" Συνακολούθως, ο κ. Νίκας αμφισβήτησε την υιοθέτηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ως "μη ρεαλιστική", κάλεσε δε τον αρμόδιο Υπουργό να το ξανασκεφθεί.

 

Ο Δήμαρχος Κορίνθου, κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, δήλωσε πως θα περίμενε πρώτα έναν απολογισμό για τα μέχρι τώρα Συνέδρια, καθώς η απλή καταγραφή των προβλημάτων έχει γίνει κατ' επανάληψη. Προσέθεσε πως ο "Καλλικράτης" αποδείχθηκε πως έγινε, πρωτίστως, για δημοσιονομικούς λόγους, καθώς προκάλεσε πολλά προβλήματα. Κάλεσε τον Υπουργό-και αυτός- να ασχοληθεί με τη διασαφήνιση των αρμοδιοτήτων, καθιστώντας την αυτοδιοίκηση "απλή". Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως ξεκίνησαν πάλι προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους, γεγονός θετικό, όπως και οι παρεμβάσεις του Υπουργείου περί του καθεστώτος λειτουργίας δημοτικών επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Ο κ. Πνευματικός συμφώνησε με την απλή αναλογική αλλά τόνισε πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για την αποτελεσματικότερη διοίκηση των Δήμων, μέσω της νέας μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη".

Για το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Πνευματικός, για μια ακόμη φορά, περιέγραψε την υφισταμένη κατάσταση ως "προβληματική" και κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς προέβλεψε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθεί η κατάσταση σε νέο αδιέξοδο, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Aίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου Ναυπλιέων, κ. Κωστούρου, σχετικά με την γραφειοκρατία και τον παραδοσιακό κρατισμό. Ο κ. Κωστούρος είπε, μεταξύ άλλων:

"Το εμπόδιο δεν είναι οι.. Τούρκοι, ούτε οι Βούλγαροι! Είναι οι Έλληνες. Δεν περιμένουμε τίποτε από κανέναν, συνεργαζόμαστε με όλους, αλλά δεν περιμένουμε τίποτε για να μην απογοητευτούμε... Eίχαμε κάνει ένα λάθος, διαχρονικά. Νομίζαμε πως πλούτος είναι ο κρατικός πλούτος. Είναι λάθος. Πλούτος είναι ο ιδιωτικός πλούτος"

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.