Πολιτικη

Παπαηλιού για τους "πυρόπληκτους" της Μεγαλόπολης

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "ρύθμιση των οφειλών …" στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας  Γιώργος Παπαηλιού έθεσε το θέμα των "πυρόπληκτων" της Μεγαλόπολης.

Οι "πυρόπληκτοι" της Μεγαλόπολης εμφανίζονται να οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές με προσαυξήσεις και τα ανάλογα  πρόστιμα προς το πρώην ΙΚΑ που συνδέονται με τις εργασίες επισκευής στις  οικίες, αποθήκες κλπ, που υπέστησαν ζημίες (από  τις πυρκαγιές).  

Και αυτό, συνέχισε ο Γιώργος Παπαηλιού, παρά το γεγονός, ότι στην υπ΄ αριθ. οικ. 6996/Α32/31.10.2007 ΚΥΑ  προβλέπονταν      ρ η τ ά η απαλλαγή «… από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, δικαίωμα κρατήσεως ή εισφοράς εν γένει του Δημοσίου ή ΟΤΑ ή οποιουδήποτε τρίτου, εξαιρουμένου του φόρου εισοδήματος» για «μελέτες για την επισκευή και ανακατασκευή των βλαβέντων κτιρίων καθώς και την έκδοση οικοδομικών αδειών».    

Και αυτό, επίσης παρά το γεγονός, ότι η παραπάνω ΚΥΑ ενέκρινε τη χορήγηση δωρεάν κρατικής αρωγής και για «κτίρια» «πλην κατοικιών».

Σε αυτή την ορθή ερμηνεία η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε.   

Στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη «ρύθμιση των οφειλών …» υπάγονται και οι συγκεκριμένες οφειλές. Αυτό αφορά το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, των προσαυξήσεων, τον ευνοϊκό τρόπο εξόφλησης κλπ.

Το θέμα της  της μείωσης  κατά   50 %  των εισφορών  σε οικισμούς κάτω των 2000  κατοίκων και της συνακόλουθης μείωσης των προστίμων αφορά όχι μόνον οικίες αλλά και τους χώρους που συνδέονται με αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Αυτό θα ανακουφίσει  τους ασχολούμενους με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στις οποίες η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα στηρίζεται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ιδίως δε σε περιοχές, όπως η Αρκαδία, που είναι μειονεκτικές, φτωχές και εν πολλοίς εγκαταλειμμένες.   

Τέλος, ο Γιώργος Παπαηλιού ζήτησε να επανυπολογισθούν οι  οφειλές  προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης από «υπέρ αγνώστων» ένσημα για  κατασκευές ή επισκευές  βάσει των  ημερομισθίων πού προβλέπουν οι ισχύουσες σήμερα συλλογικές ρυθμίσεις για τους οικοδόμους  και όχι βάσει αυτών των ετών  2008,2009, 2010, 2011, ανάλογα με το πότε κατασκευάστηκε ή επισκευάσθηκε η οικοδομή.

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.