Πολιτικη

Παπαηλιού: Η ύπαιθρος πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο

Συμβολή στον προγραμματικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νέο υπόδειγμα της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης (πρέπει να ενταχθεί) και εντάσσεται η πολιτική περιφερειακής και ενδοπεριφερειακής  σύγκλισης και συνοχής, δεδομένων των μεγάλων (ενδο) περιφερειακών ανισοτήτων που υπάρχουν στη χώρα. 

Η ύπαιθρος πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο, διότι μέχρι σήμερα όλα (άνθρωποι, δραστηριότητες, πόροι) συγκεντρώνονται στην  Αθήνα-Αττική.  Οι διατιθέμενοι πόροι και οι  επενδύσεις πρέπει να  συνδέονται με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας και  κάθε μικρότερης χωρικής ενότητας, και να κατευθύνονται στην ανάπτυξη κάθε περιοχής, με τρόπο που αυτή να καθίσταται βιώσιμη. Και αυτό, με τη συμμετοχή των ιδίων των αποδεκτών- των ενδιαφερομένων. 

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται, η κατασκευή έργων υποδομής, η ανάπτυξη των δικτύων επικοινωνίας, ενέργειας και μεταφορών, η πρόσβαση όλων στις ψηφιακές υπηρεσίες, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και των αποβλήτων.  Επιπλέον (απαιτείται) η διατήρηση ή η δημιουργία δομών που να καθιστούν τη ζωή στην κάθε περιοχή δυνατή και ενεργή. Και όλα αυτά να συνδέονται με τις δυνατότητες παραγωγής  (τοπικών) αγροτικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη μεταποίησή τους και με την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών ειδικού τύπου (αναλόγως της περιοχής).

Να δοθεί έμφαση στις απομονωμένες-απομακρυσμένες, προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές, που και αυτές έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να κατευθύνουν την τοπική ανάπτυξη.

Οι τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο σε αυτές τις περιοχές (σε σχέση με την προσέγγισή  τους στις αστικές περιοχές), ώστε να παραμείνουν ζωντανές και να αρθεί η απομόνωσή τους. 

Η «Δικαιοσύνη» «στην Οικονομία, στην Εργασία, στην Υγεία, στην Παιδεία, σε όλα τα πεδία»  πρέπει να αφορά τις περιοχές και τους κατοίκους όλης της χώρας.

Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα.

Προτείνεται να περιληφθεί στις προγραμματικές θέσεις ξεχωριστό κεφάλαιο για την περιφέρεια-την ύπαιθρο ή στα προτεινόμενα επιμέρους κεφάλαια να υπάρχει ειδική μνεία, αναφορά στην ύπαιθρο χώρα. 

 

(Δελτίο τύπου)

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.