Πολιτικη

Ηλ. Σιώρας στο Λεωνίδιο: Λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ

Διαβάστε όσα είπε ο συμπατριώτης μας συνδικαλιστής στην εκδήλωση κατά της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στον Πάρνωνα.

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης μαστίζεται από την πανδημία με εκατομμύρια θανάτους, τη στιγμή που το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού χτυπιέται αλύπητα από φυσικές καταστροφές, ανεργία, ανασφάλεια, πείνα, μετανάστευση και χίλια δύο προβλήματα, κάποιοι δισεκατομμυριούχοι συναγωνίζονται για το ποιος θα φτάσει πιο ψηλά στο διάστημα. Έτσι λοιπόν ο πλουσιότερος κάτοικος του πλανήτη Γή, πέταξε για 11 λεπτά στο διάστημα σε μια “βόλτα” που στοίχισε 550 εκ. δολάρια το 1 λεπτό πτήσης.

Από που βγήκαν τα λεφτά; Τι ομολογεί με κυνικό τρόπο ο ίδιος: από τους υπαλλήλους μου, από τους πελάτες της Amazon, από το φτωχό κόσμο.

Κάτi αντίστοιχο, τηρουμένων των αναλογιών συμβαίνει και στη πατρίδα μας και στη περιοχή μας.

Ο τόπος μας υποφέρει από κύμα ακρίβειας που όλο και διογκώνεται, από εξευτελιστικές τιμές αγροτικών προϊόντων που εξ αιτίας αυτού, ο μισός κάμπος είναι ακαλλιέργητος. Υποφέρει από το πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω του χαρακτηρισμού του Λεωνιδίου ως Ιστορικού τόπου.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο υδροφόρο ορίζοντα και λόγω ανομβρίας και λόγω της ανάγκης δημιουργίας φραγμάτων ανάσχεσης.

Υπάρχει πρόβλημα συνολικότερο στελέχωσης του Κέντρου Υγείας και των περιφερικών ιατρείων εν μέσω πανδημίας. Οξύτατο το πρόβλημα ερήμωσης των πανέμορφων χωριών του Πάρνωνα, και οξύτατο το πρόβλημα του οδικού δικτύου και στα χωριά και στο κάμπο και στο θανατηφόρο δρόμο Λεβίδι – Πλάκα όπου μετράμε δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα.

Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα δεκαετιών όλων των κωμοπόλεων και των χωριών του Πάρνωνα που καταντάει να είναι πρόκληση η κεντρική επιλογή όλων των Κυβερνήσεων και κυρίως της σημερινής, να επιλέγουν ως “αντίδοτο”  στα τόσο μεγάλα αγκάθια, να σπέρνουν ακόμα μεγαλύτερα αγκάθια με τις ανεμογεννήτριες στο όνομα δήθεν της πράσινης ανάπτυξης.

Συμπεριφέρονται όλες οι πολιτικές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου με την ίδια λογική που ο περιβόητος κύριος Μπέζος της Amazon ταξιδεύει στο διάστημα.

Να το πούμε πιο αναλυτικά. Στο πλαίσιο της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” προωθείται ο πολλαπλασιασμός της παραγόμενης αιολικής ενέργειας, με την τοποθέτηση χιλιάδων ανεμογεννητριών σ΄όλη τη χώρα. Οι λεγόμενοι επενδυτές, η Κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι υποστηρίζουν ότι ο στόχος δήθεν αυτής της πολιτικής, είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα αυτό το οποίο νοιάζονται είναι να βρουν διέξοδο κερδοφόρο στα υπερσυσσωρευμένα χρήματα που έχουν στα σεντούκια τους. 

Να επενδύσουν ΜΟΝΟ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ! Το ίδιο κάνουν με την παραγωγή και το εμπόριο όπλων, με την καλλιέργεια κάνναβης κ.ο.κ. Τη στιγμή δηλαδή που οι κυβερνήσεις έπρεπε να σκύψουν πάνω στην πανδημία, στα μέτρα προστασίας, στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και στην ενοποίηση και παγκόσμια χορήγηση των εμβολίων και έβαλαν τα εμβόλια στον ανταγωνισμό και στο χρηματιστήριο των πολυεθνικών του φαρμάκου, φέρνουν με τη βία τις ανεμογεννήτριες γιατί η επένδυση εκεί έχει κέρδος, ενώ στην πανδημία όχι!

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά διαμόρφωσαν ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο με κάθε είδους χρηματοδότηση και τώρα από το λεγόμενο ταμείο ανάκαμψης.

- Λένε για φτηνό ρεύμα μέσω ανεμογεννητριών. Μέγα ψέμα. Στην πατρίδα μας το 18% αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό. Το 32% καθυστερεί πληρωμές λογαριασμών. Τα τιμολόγια έχουν αυξηθεί πάνω από 150% τη τελευταία δεκαετία, ενώ πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις.

- Αποκρύπτουν με μαεστρία ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων κατασκευής προέρχεται από εμάς μέσω των λογαριασμών για τις Α.Π.Ε.

- Μιλάνε για μείωση της ανεργίας μέσω της πράσινης ανάπτυξης. Άλλο μεγάλο ψέμα. Αφού στέλνουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους μέσω της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης, ας δούμε την έρημη πλατεία της Μεγαλόπολης – θα προσλάβουν ελάχιστους, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

- Θα καταστραφούν τεράστιες δασικές εκτάσεις. Τα βουνά μας, και ο πανέμορφος Πάρνωνας, θα σταματήσουν να είναι περιοχές φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας.

Η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας των εκτάσεων θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους αφού θα δημιουργεί δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων για να περάσουν τα θηριώδη σκιάχτρα. Θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο και στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων υψηλής τάσης. Θα δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα από μπάζωμα ρεμάτων και αδυναμία συγκράτησης των νερών. Θυμόμαστε τις καταστροφές που προκάλεσε ο Ιανός.

Μη λησμονάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις πυρκαγιάς, μετά από λίγα χρόνια ξεφύτρωσαν ανεμογεννήτριες στα βουνά που κάηκαν.

Φίλες και φίλοι

Αγαπητοί συμπατριώτες

το λέμε ορθά κοφτά! Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά εξυπηρετούν τα συμφέροντα λίγων και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνη η ανεξέλεγκτη και ανορθολογική τοποθέτησή τους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ.

Δεν θα γίνει ο Πάρνωνας, ένα από τα ομορφότερα βουνά, παραμάγαζο και κερδοφόρος τόπος για μια χούφτα επιχειρηματίες. Εμείς είμαστε οι πολλοί. Μπορούμε να τους εμποδίσουμε πριν μπουν οι μπουλντόζες της καταστροφής. Το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα σε μεγάλες περιοχές των Αγράφων οι τοπικές συντονιστικές επιτροπές αγώνα.

Ταυτόχρονα απαιτούμε:

- Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με ευθύνη του κράτους. Να γίνουν φράγματα (μπαράζ) για το εμπλουστισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

- Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

- Να καταργηθούν τα τέλη στους λογαριασμούς που αφορούν Α.Π.Ε. Και αμεσότατα να μειωθούν τα τιμολόγια του ρεύματος καμμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Δεν θα πέσουν στα νύχια τους η Καστανίτσα, ο Κοσμός, το Γεράκι, Οι Καρυές, όλα τα όμορφα χωριά μας.

Δεν θα γίνει το Λεβίδι, ο Τυρός και οι άλλες κωμοπόλεις πεδίο εξυπηρέτησης αυτού του εγκλήματος. Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας. Να συσπειρωθούμε όλοι στη συντονιστική επιτροπή αγώνα για να βγούμε νικητές. Να φέρουμε στο προσκήνιο τα δικά μας προβλήματα που αναφέρθηκαν στην αρχή. Και σε αυτά να επιμείνουμε.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.