Πολιτικη

Ανδρουλάκης: Ανανέωση δράσης και προγράμματος- Όχι στασιμότητα

Φωτογραφία: αρχείου E.U. Parliament

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος- 3/10/2021

Ο κ. Ανδρουλάκης- την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει και ο Βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, δεν παραβρέθηκε καν στην πρόσφατη ομιλία της νυν Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, στην Τρίπολη- επεσήμανε πως η επικράτηση του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) στις πρόσφατες Γερμανικές εκλογές, είναι μια ευκαιρία για το Κίνημα Αλλαγής αλλά η παράταξη θα πρέπει να προσέξει να μην "πυροβολήσει τα πόδια της", ελέω εσωκομματικών εκλογών.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Ανδρουλάκη ήταν τα παρακάτω:

"Ας αγωνιστούμε οι εκλογές μας να γίνει ένα πολιτικό γεγονός, μια συζήτηση ιδεών που θα γοητεύσει όχι μόνο τα μέλη και τους  φίλους αλλά θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Να αλλάξουμε οι ίδιοι. Να ανανεώσουμε τον τρόπο δράσης μας, το πρόγραμμα μας, τις παρεμβάσεις μας. Σεβόμενοι την ιστορία μας, να μην είμαστε μόνο το κόμμα των αναμνήσεων αλλά κυρίως να γίνουμε το κόμμα του μέλλοντος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Αν και ο Σολτς μόλις πριν από δύο χρόνια είχε ηττηθεί στις εσωκομματικές εκλογές για την Προεδρία του SPD, όλο το κόμμα στηρίχθηκε πίσω του και πίσω από το πρόγραμμά του. Ήταν γιατί για πρώτη φορά από το 2005 οι Γερμανοί πολίτες ένιωσαν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες παρουσίασαν ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που αναφέρεται στις πραγματικές τους ανάγκες και σε αυτό βοήθησε η αξιόπιστη προσωπικότητα του Όλαφ Σόλτς που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν από τους πιο δημοφιλής πολιτικούς της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι παρόμοιο. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο εμφανής καθημερινά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική. Όμως ενώ βρισκόμαστε σε αυτό το πολιτικό πεδίο, αντί να κερδίζουμε σαν χώρος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων μένουμε στάσιμοι. Η στασιμότητα αυτή, η οποία δεν είναι καινούργια, πρέπει να μας προβληματίσει.

Είμαστε η παράταξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια  κι απ' τα δεξιά μας, κι απ' τα αριστερά μας.  Οριοθετούμαστε και ιδεολογικά και πολιτικά. Δεν βλέπουμε εχθρούς, που πρέπει να "τελειώσουμε". Βλέπουμε πολιτικούς αντιπάλους, που θέλουμε να νικήσουμε με τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Και με τους οποίους θα μπορούσαμε  και να συνεννοηθούμε για  μεγάλα θέματα, που αφορούν την πατρίδα και την κοινωνία. Η ενότητα αποτελεί τον πρώτο και θεμελιώδη όρο για την  προοπτική της παράταξης. Αλλά δε φτάνει να την επικαλούμαστε. Η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ' τον τρόπο που πορευόμαστε σ' αυτή. Και δεν είναι μόνο οι σαφείς και καθαροί κανόνες του παιχνιδιού. Είναι και οι συμπεριφορές: ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός, η έντιμη αντιπαράθεση, η σύγκρουση που κρατιέται στο πεδίο των ιδεών, των θέσεων και των προτάσεων.  Αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης. 

Από την διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας να βγούμε δυνατοί. Η διαδικασία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας και όχι ενός εμφυλίου. Η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και οι διαδικασίες του παρελθόντος να είναι οδηγός μας και ταυτόχρονα εγγυητής ότι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και με κλίμα συναίνεσης.

 

Και δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κερδίσει αυτά τα οποία θα μπορούσαμε. Έχουμε σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουμε κάνει το άλμα προς τα πάνω. Και για να το πετύχουμε πρέπει να αλλάξουμε πολλά. Να αλλάξουμε οι ίδιοι. Να ανανεώσουμε τον τρόπο δράσης μας, το πρόγραμμα μας, τις παρεμβάσεις μας. Σεβόμενοι την ιστορία μας, να μην είμαστε μόνο το κόμμα των αναμνήσεων αλλά κυρίως να γίνουμε το κόμμα του μέλλοντος.

 

 Ας μιλήσουμε πολιτικά, ας πέσουν οι τόνοι. Ας αγωνιστούμε οι εκλογές μας να γίνει ένα πολιτικό γεγονός, μια συζήτηση ιδεών που θα γοητεύσει όχι μόνο τα μέλη και τους  φίλους αλλά θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα της επιτυχίας και όσοι πραγματικά αγαπάμε την παράταξη και αγωνιζόμαστε για την πατρίδα, αυτή πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα και σε αυτό το δρόμο πρέπει να πορευτούμε."

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.