Πολιτικη

Γούργαρης: Μακριά από τις ανάγκες των Δημοτών ο προϋπολογισμός για το 2022

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Διαβάστε την εισήγηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Τρίπολης για το 2022 είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού. 

Είναι προσαρμοσμένος στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι Δήμοι.

Πρέπει να κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες οι υπηρεσίες μας για να χωρέσει στην τυποποιημένη φόρμα που αποτυπώνει την πλήρη ταύτιση του Δήμου με τις κυβερνητικές δημοσιονομικές και συνολικότερες επιλογές όπως έχει διαμορφωθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις σε καιρούς μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς.

Για να προωθείται αυτή η πολιτική αποτελεσματικότερα από την Τοπική Διοίκηση, υπάρχουν οι μηχανισμοί ασφυκτικού ελέγχου των προϋπολογισμών στους οποίους πρόθυμα συμμορφώνεται η Διοίκηση του Δήμου όπως υπερτονίζεται και στην εισήγηση. 

Η Διοίκηση του Δήμου και όλοι οι υπόλοιποι χειροκροτήσατε τις αντιδραστικές αλλαγές του Κλεισθένη και του Καλλικράτη που επιβάλουν απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιβάλουν ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (με τα 2μηνα, τα 5μηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς) ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με ιδιώτες και ΣΔΙΤ. Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις τράπεζες, το χρέος. 

Ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή με τη στήριξη και των άλλων παρατάξεων υλοποιεί τις εντολές της κυβέρνησης και δεν διεκδικεί μέτρα και πόρους για τους Δημότες μας. 

Ενώ υπάρχουν δυνατότητες για βελτίωση της ζωής, τα λαϊκά στρώματα ζουν όλο και χειρότερα, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που καταληστεύει το λαϊκό εισόδημα, πριμοδοτεί τις δράσεις του κεφαλαίου.

Η ανταποδοτικότητα κυριαρχεί παντού, τόσο στις υπηρεσίες όσο και στα έργα. 

Για τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας ο προϋπολογισμός και του 2022 προβλέπει φόρους, τέλη, ιδιωτικοποιήσεις, χαράτσια, παράβολα, πρόστιμα και πληρωμές για αγορά αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών.

Και στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022 συνεχίζεται η αναλογία μεταξύ των ιδίων εσόδων και της κρατικής χρηματοδότησης (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι κλπ) με το βάρος να πέφτει στους κατοίκους. 

Στο σύνολό τους οι ΚΑΠ για τους Δήμους είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές που αποδόθηκαν το 2021. 

Συνεχίζεται η υποστελέχωση με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Η ανταποδοτικότητα είναι βασικό στοιχείο της σημερινής λειτουργίας του Δήμου γιατί η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές λειτουργίες του Δήμου. Συνεχώς μεταβιβάζονται στους Δήμους νέες αρμοδιότητες τις οποίες θα πληρώσουν ξανά οι Δημότες. 

Τώρα οι Δήμοι θέλουν να αναλάβουν και άλλες λειτουργίες όπως είναι η Εκπαίδευση και η Πρωτοβάθμια Υγεία. 

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Μόνο ο αγώνας μέσα από τους οργανωμένους λαϊκούς φορείς μπορεί να απαιτήσει και να πετύχει λύσεις που θα καλυτερεύουν τη ζωή του. Εμείς θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση των αγώνων. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα. 

• Δράσεις αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης από κρατικούς πόρους με προτεραιότητα τα σχολεία τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

• Υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού προσβάσιμες δωρεάν στο λαό.

• Κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων. 

• Διανοίξεις νέων οδικών αρτηριών και αγροτικής οδοποιίας.

• Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων.

• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου, οι υπηρεσίες του Δήμου είναι όλες υποστελεχωμένες. 

Κριτήριο για εμάς είναι οι λαϊκές ανάγκες, ο προϋπολογισμός που φέρατε είναι μακριά από τις ανάγκες των Δημοτών μας, για αυτό τον καταψηφίζουμε.

Βαγγέλης Γούργαρης
Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης-Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.