Εκλογες 2023

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την 1η Μάη: Να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Αι Θανάση από την Κωνσταντίνα Τσίρου, Γραμματέα του Δ.Σ  του Παραρτήματος Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

1η Μαΐου…, μια ημερομηνία βαρυσήμαντη και πολυσήμαντη για τον τόπο μας και όχι μόνο.. η σημερινή μέρα είναι μια από εκείνες τις σπουδαίες μέρες που τιμούμε τους αγωνιστές, εκείνους που δε λύγισαν μπροστά σε στρατοδικεία, σε θανατικές καταδίκες, σε εκτελεστικά αποσπάσματα, τιμούμε εκείνους που πάλεψαν μέχρι την τελευταία τους πνοή για την κατάκτηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και ωραρίου... που θυσιάστηκαν για ένα καλύτερο αύριο, για τις νεότερες γενιές.. για όλους εμάς.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους πρωτεργάτες του αγώνα για την κατάκτηση του 8ώρου εργασίας σε στοιχειώδη ανθρώπινες συνθήκες τον Μάιο του 1886 στο Σικάγο, των οποίων η θυσία έγινε φάρος για τους εργάτες σε παγκόσμια εμβέλεια καθώς εργάτες σε όλο τον κόσμο επαναστάτησαν δημιουργώντας τον γίγαντα της ταξικής πάλης. Δεν ξεχνάμε τον δρόμο του αγώνα που χάραξαν οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου τον Φλεβάρη του 1929, οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου τον Αύγουστο του 1933, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936!

Σε αυτόν εδώ τον τόπο που στεκόμαστε εκτελέστηκαν δίχως έλεος αγωνιστές σε δύο διαφορετικές περιόδους.

Την 1η Μαΐου του 1944 έπεσαν νεκροί σε τούτα εδώ τα χώματα 40 συμπατριώτες  μας  από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών και τα συνεργαζόμενα με αυτές Τάγματα Ασφαλείας ως αντίποινα για το θάνατο του στρατηγού Φρανς Κρεχ, διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής που σκοτώθηκε στις 27 Απρίλη 1944 σε ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας.. εκτελέστηκαν συνολικά 335 όμηροι σε όλη την Ελλάδα μεταξύ αυτών και οι 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. 

Την χρονική περίοδο 1947-1949, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου με αποφάσεις του Έκτακτου Στρατοδικείου-θανατοδικείου Τρίπολης εκτελούνται εδώ 259 αγωνιστές, κατά τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία.. και πόσοι ακόμα που δεν έχουν καταγραφεί. Η πλειοψηφία των εκτελεσμένων είναι από τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.  Από τα εδώλιά του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης πέρασαν και καταδικάστηκαν εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, εκατοντάδες αντάρτισσες και αντάρτες του ηρωικού ΔΣΕ που αιχμαλωτίστηκαν. Ακόμα, καταδίκασε και όσους εξέφρασαν συμπάθεια ή βοήθησαν του αντάρτες του ΔΣΕ, έστω και με μία φέτα ψωμί ή επειδή έδωσαν ένα κουρέλι σε τραυματία να δέσει την πληγή του!

Η 1η Μαΐου είναι σίγουρα μια μέρα απόδοσης τιμών σε εκείνους που έδωσαν ψυχή και σώμα για να υποστηρίξουν με απίστευτο σθένος τα ιδανικά τους.. είναι όμως και μέρα αφύπνισης, μέρα απολογισμού και υπεύθυνου συλλογισμού.. γιατί αν πραγματικά θέλουμε να τιμούμε αυτούς εδώ τους νεκρούς αγωνιστές δεν πρέπει να αρκούμαστε στα δαφνοστέφανα, τα λουλούδια και τα όμορφα λόγια, πρέπει να πορευθούμε έχοντας ως φάρο καθοδήγησης τα ιδανικά για τα οποία πάλεψαν με ειλικρινή αυταπάρνηση και δίχως άλλο αυτοθυσία.

Θα κλείσω εδώ με τα λόγια που ειπώθηκαν στην εκδήλωση αποκατάστασης του μνημείου των Αλύγιστων του Μωριά που βεβηλώθηκε πριν τρία χρόνια.  

«Καλούμε κάθε καλόπιστο, καθέναν που προβληματίζεται πέρα από λεπτομέρειες, πέρα από επιμέρους διαφορές και προβληματισμούς, που μπορούν να λυθούν μέσα στη ζωή και τον αγώνα, να κρατήσουμε τα μεγάλα και σημαντικά, να συστρατευτεί με το ΚΚΕ, να συμπορευτούμε, να βαδίσουμε στα χνάρια των πρωτοπόρων που τιμάμε σήμερα, των πρωτοπόρων που έδωσαν και τη ζωή τους για μια νέα ανθρώπινη κοινωνία, τον σοσιαλισμό».

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.