Εκλογες 2023

ΚΚΕ Αρκαδίας: Οι εξελίξεις στην ενέργεια κριτήριο ψήφου στις εκλογές της 21ης Μάη

Εισηγητική ομιλία στη συνέντευξη Τύπου της 3ης Μαΐου.

Οι εξελίξεις στην ενέργεια μπορούν και πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου στις εκλογές της 21ης Μάη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ (που τις έχουν βιώσει από πρώτο χέρι), αλλά συνολικά για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όλα τα αστικά κόμματα ΝΔ –ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ έταζαν στους εργαζόμενους φθηνό ρεύμα και πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις δουλειάς. Αυτά θα ήταν τα καλά του ανταγωνισμού, της λειτουργίας της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η πραγματικότητα όμως που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος, διακοπές ηλεκτροδότησης, ενεργειακή φτώχεια, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αντικατάσταση της μόνιμης δουλειάς με συμβασιούχους εργολαβικούς, αντικατάσταση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του εγχώριου και φθηνού λιγνίτη από το ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Όλα τα αστικά κόμματα πότε μαζί και πότε «χώρια», όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν σε αυτή την πορεία παίρνοντας κάθε φορά τη σκυτάλη από εκεί που τα άφησε η προηγούμενη για να ολοκληρωθεί αυτό το έγκλημα.

Το 1992 όλοι μαζί  ΝΔ  -ΠΑΣΟΚ  -ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ψηφίζουν τη συνθήκη του Μάαστριχ, τη μήτρα της απελευθέρωσης των αγορών, μαζί και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 1999 όλοι μαζί ψηφίζουν τη διάλυση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ, προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Το 2010 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τριχοτομείται η ΔΕΗ, κατά τα πρότυπα  του ΟΣΕ σε παραγωγή, μεταφορά, διανομή.

Το 2015- 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 17% την κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και προώθησε το 3ο μνημόνιο, που προβλέπει τη  μείωση  του μεριδίου της ΔΕΗ  στο 50% του συνόλου της αγοράς για να προχωρήσει η «απελευθέρωση».

Το 2017 η ίδια κυβέρνηση ψήφισε το χρηματιστήριο της ενέργειας. 

Το 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Όλοι μαζί 20 χρόνια τώρα αδειοδότησαν τεράστια ιδιωτικά αιολικά φωτοβολταϊκά  υδροηλεκτρικά και ΣΥΘΕΑ βιομηχανικά συγκροτήματα.

Είναι όλοι τους συνένοχοι! Η κάθε κυβέρνηση συνέχιζε από εκεί το άφηνε η προηγούμενη.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή, αποκάλυπτε αυτή την πολιτική, αντιπάλευε τις συνέπειες για το λαό, φώτιζε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου το ρεύμα, τα καύσιμα, οι μεταφορές, η υγεία, τα φάρμακα, η μόρφωση, τα νερά, η ίδια η εργατική  δύναμη θα πάψουν να αποτελούν εμπορεύματα.

Δεν  θα αποτελούν πηγή για καπιταλιστικό κέρδος γιατί η οικονομία, η παραγωγή  θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Μπορούμε και πρέπει στις εκλογές στις 21 Μάη να καταδικάσουμε τη ΝΔ το  ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, όλα τα αστικά κόμματα, ώστε να είναι πιο αδύναμα την επόμενη μέρα.

Να μην έχουν λυμένα τα χέρια τους για να συνεχίσουν απρόσκοπτα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα δόσει μεγαλύτερη δύναμη στο λαό στον αγώνα για να μην περάσει αυτή η πολιτική, για να νικήσει ο λαός.

Σας καλούμε όλους και όλες την Κυριακή 7  Μάη ώρα 7 το  απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου  Αρκαδίας στη σύσκεψη – συζήτηση που οργανώνει η ΚΟΒ Τρίπολης του ΚΚΕ με θέμα: «εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας –Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Θα μιλήσει η Πανούση Παναγιώτα μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής στην Αρκαδία

Θα χαιρετίσουν

Ο Χρήστος Κουλουράς Γραμματέας του συνδικάτου Ενέργειας Πελοποννήσου

Οι Ζαχαριάς Κώστας και Πουλοκέφαλος Γιώργος μέλη των επιτροπών αγώνα για τη σωτηρία του Μαινάλου –Λυκαίου και του Πάρνωνα από την επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων των ΑΠΕ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.