Εκλογες 2023

Πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση με θέμα "η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ"

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Μάη μια ακόμα ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Κυνουρίας που αυτή τη φορά είχε ως θέμα την ενημέρωση για τα μέτρα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των κ.κ. Κασίμη και Κουρεμπέ με την Ομάδα Παραγωγών Βρώσιμης Ελιάς Κουτρούφων και επίσκεψη στο Λιοτρίβι-Μουσείο Κορακοβουνίου.  

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση όπου οι εισηγητές Χαράλαμπος Κασίμης, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και  πρώην Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και Φάνης Κουρεμπές, Συντονιστής του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, απάντησαν στις απορίες και τους προβληματισμούς των παρευρισκομένων αγροτών που γέμισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου των Κάτω Δολιανών.

Ιδιαίτερα σημαντική και η παρουσία του ομότιμου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Δολιανίτη κ. Σταύρου Βέμμου με τις πάντα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του σε θέματα ελαιοκαλλιέργειας, καθώς και του προέδρου του Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αργολίδας κ. Σπύρου Αντωνόπουλου.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας Αντωνία Γιαννούλη, Διονύσης Παπαδόπουλος και Χρήστος Στάϊκος. Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής ο Γιώργος Φαράντος

Ο Χαράλαμπος Κασίμης επεσήμανε τα σημαντικά σημεία της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής 2023-2027 όπως εκείνα που αφορούν στην Πράσινη Συμφωνία και ειδικότερα στη «στρατηγική από το χωράφι στο πιάτο» και στη στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Ανέδειξε τον κίνδυνο των επιπτώσεων στους ανθρώπους της παραγωγής από τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 δεδομένου ότι ενώ έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, πέντε μήνες μετά, δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο των εφαρμοστικών εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για την πλήρη ενεργοποίηση του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ανάγκη για άμεσες τροποποιήσεις και ανασχεδιασμό του Στρατηγικού Σχεδιασμού και της αγροτικής μας πολιτικής με έμφαση στην επισιτιστική μας ασφάλεια που θα συμβάλλει αφενός στην αύξηση της διαθεσιμότητας των προϊόντων και την ενίσχυση της προσβασιμότητας σ΄αυτά και αφετέρου στη μείωση της εξάρτησης απ τις εισαγόμενες εισροές ενέργειας και εφοδίων.

Τόνισε πως το νέο μοντέλο της μαζικής γεωργικής παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων χρειάζεται ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση με στόχο τη δημιουργία ενός νέου τύπου παραγωγού που θα είναι νέος, εκπαιδευμένος, καινοτόμος, εξωστρεφής, ενταγμένοςσε συλλογική οργάνωση, που θα παράγει πιστοποιημένα και ασφαλή προϊόντα και που με κατάλληλη επιστημονική, διοικητική και πολιτική υποστήριξη θα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Ο Φάνης Κουρεμπές αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματος για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα που συνοψίζονται:

Στη μείωση κόστους παραγωγής με μηδενισμό Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη μείωση της  τιμής του ρεύματος και στη στήριξη (επιδότηση) για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Στην αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ για να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του και στη θεσμοθέτηση της διμερούς ισόποσης χρηματοδότησής του.

Στην κανονικότητα στις ενισχύσεις με την αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην ηλικιακή ανασύνθεση αγροτικού πληθυσμού.

Στη στήριξη και ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων (ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί).

Στην άμεση δημιουργία δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού για την προστασία των προϊόντων μας.

Το σύνθημα ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υιοθέτησε δεν είναι ένα πυροτέχνημα. Βρίσκεται στον πυρήνα των ιδεών, της δράσης και της πολιτικής μας ηθικής και θα γίνει πράξη για τους αγρότες και τους ανθρώπους του μόχθου από την επόμενη ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι κυβέρνηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Κυνουρίας.

Δ.Τ.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.