Συνεντευξεις

Αγγελάκος στον 93,8: Αστοχίες στις αποφάσεις των αρμοδίων

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στις δικαστικές αίθουσες και στην εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων, σχολίασε ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Γιάννης Αγγελάκος, στον Αρκαδία 93,8  και στην Αγγελική Σπυροπούλου. 

"Τελευταίοι μαθαίνουμε τις αποφάσεις του υπουργείου δικαιοσύνης", τόνισε και διευκρίνισε πως οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες ο σύλλογος.

Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του με τις προτάσεις που πρότειναν το άνοιγμα των δικαστηρίων, αναφέροντας πως υπάρχουν αστοχίες στις προτάσεις που φέρουν οι αρμόδιοι. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης, έχει θέσει ερωτήματα και έχει συντάξει προτάσεις τις οποίες επιθυμεί να αναδείξει.

Αυτή τη στιγμή, από 28 Απριλίου μέχρι και 15 Μαΐου έχει επανεκκινήσει εν μέρει η δικαιοσύνη, μόνο αναφορικά με την πολιτική δικαιοσύνη, μόνο για υποθέσεις εγγραφής, κατασχέσεις, υποθέσεις που άπτονται δανειακών προϊόντων κατά κύριο λόγο, τίποτα άλλο. Να το ξεκαθαρίσουμε, μην νομίζει ο κόσμος ότι έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν κανονικά τα δικαστήρια.

Οσον αφορά τη διοικητική δικαιοσύνη από χτες έως και τις 15 είναι δυνατή η πραγματοποίηση των δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων μόνο εφόσον όλα τα μέλη επιθυμούν να παρασταθούν με δήλωση, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία στο δικαστήριο. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι υποθέσεις αναβάλλονται.

Από τις 15 και μετά αναμένεται νέα υπουργική απόφαση. Εμείς έχουμε μείνει στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης που λένε ότι το επόμενο στάδιο θα είναι από την 1η Ιουνίου. Ο κύριος υπουργός έκανε λόγο για μια σκέψη για την επέκταση της έγγραφης διαδικασίας στα πολιτικά δικαστήρια, εμένα προσωπικό αλλά και όλο το δικηγορικό κόσμο, από όσο μπορώ να καταλάβω από τις αντιδράσεις, κάτι τέτοιο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, δηλαδή κατάργηση της προφορικότητας στα πολιτικά δικαστήρια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται υποθέσεις στα ακροατήρια, όλη η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως, η κάθε πλευρά θα προσκομίζει το φάκελο, τα έγγραφα, όσον αφορά μαρτυρικές καταθέσεις θα είναι μόνο ένορκες, ενώπιον συμβολαιογράφου ή δικαστικού επιμελητή. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα ούτε στο δικαστή, ούτε στον δικηγόρο του αντιδίκου να υποβάλει ερωτήσεις στο μάρτυρα για να διευκρινιστούν κάποια θέματα πάνω σε αυτά που καταθέτει και χρήζουν διευκρίνησης και δεν θα υπάρχει και δυνατότητα της ανταπόδειξης πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Θα υπάρχουν κάποιες καταθέσεις τις οποίες συνήθως ετοιμάζουν συνάδελφοι δικηγόροι, και ο δικαστής θα κληθεί να λάβει αποφάσεις βάση των εγγράφων που έχουν κατατεθεί. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται από το 2016 στην τακτική διαδικασία, στα πολιτικά δικαστήρια και υπάρχει έντονη αμφισβήτηση κατά πόσο απέδωσε, γιατί σκοπός δεν είναι να επιταχύνουμε τη δικαιοσύνη αλλά οι αποφάσεις να είναι ορθές.

Την 21η Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τηλεδιάσκεψη, παρουσία του υπουργού κ. Τσιάρα και του γενικού γραμματέα του υπουργείου δικαιοσύνης κ. Αλεξανδρή. Σκοπός της παρουσίας ήταν να συζητήσουμε για τα θέματα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και για όλα τα θέματα που αφορούν τη δικαιοσύνη τώρα με την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα.

Στη συνεδρίαση αυτή ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο έχει προγραμματίσει την επαναλειτουργία από τις 28,παράλληλα είχε μιλήσει με τον εκπρόσωπό των υποθηκοφυλάκων και στους δικηγόρους απλά ανακοίνωσε. Αφού αντιδράσαμε θέσαμε υπόψιν του πρωθυπουργού ότι θα πρέπει στις επιτροπές που θα συνταχθούν και οι οποίες θα μεριμνήσουν και θα μελετήσουν πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η επάνοδος της δικαιοσύνης, να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ολομέλειας.

Ο κύριος υπουργός το αποδέχτηκε, εμείς ορίσαμε κάποιους εκπροσώπους μας ανά τομέα δικαιοσύνης,  στείλαμε το έγγραφο στο υπουργείο και ενώ περιμέναμε να κληθούν οι συνάδελφοι που θα μας εκπροσωπούσαν, ξαφνικά πληροφορηθήκαμε για τις σκέψεις - αποφάσεις για το επόμενο στάδιο της επαναλειτουργίας. Δεν μπορείς να συμφωνείς ότι θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δικηγόρων στις επιτροπές που θα μελετήσουν πως και με ποιους τρόπους θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια, πιο θα είναι το επόμενο στάδιο και να μην τους καλείς και να βγαίνεις και να ανακοινώνεις έστω και σαν σκέψη.

Εν τέλει πραγματοποιήθηκε χτες, στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών σύσκεψη με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων για την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων. Ηταν εκπρόσωποι δικαστικών λειτουργών , εκπρόσωποι δικαστικών υπαλλήλων, εκπρόσωποι της ολομέλειας ων δικηγορικών συλλόγων της χώρας και ο υφυπουργός κ. Κράνης.

Τέθηκαν θέματα που αφορούν την επιβαλλόμενη αναστολή των προθεσμιών γιατί υπάρχει μια σύγχυση σε αυτό το κομμάτι,  τη διατήρηση της προφορικότητας, την επαναφορά των υποθέσεων που έχουν ματαιωθεί αυτό το διάστημα και την παράταση των οικονομικών προθεσμιών στην νέα τακτική διαδικασία ειδικά για τις περιπτώσεις υποθέσεων που θα πρέπει να κλείσουν οι φάκελοι, να κατατεθούν τα απαραίτητα έγγραφα το πρώτο διάστημα μετά την επαναλειτουργία για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους των δικαστηρίων. 

Όλο αυτό το διάστημα, εκτός από τις περιπτώσεις που ρητά ορίζονταν στις υπουργικές αποφάσεις που έπρεπε να δικαστούν,οι οποίες δικάστηκαν αλλά ήταν ελάχιστες, κάποια ασφαλιστικά και κάποιες ποινικές υποθέσεις, όλες οι υπόλοιπες έχουν ματαιωθεί όσον αφορά στις πολιτικές δίκες. Ζητάμε τον επαναπροδιορισμό τους με φροντίδα του δικαστηρίου χωρίς περαιτέρω έξοδα για τους διαδίκους, γιατί την κλήση θα πρέπει να την κοινοποιήσουμε και στον αντίδικο.

Αυτά είναι κάποια έξοδα που θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο πολίτης, τώρα επειδή γίνονται θέματα και με τις προθεσμίες σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις για τις υποθέσεις ζητάμε να υπάρξει μια μέριμνα για το πρώτο διάστημα τουλάχιστον μετά την επαναλειτουργία. Σίγουρα θα υπάρξουν υποθέσεις στις οποίες θα πρέπει να εμφανιστούν οι συνάδελφοι δικηγόροι, να καταθέσουν φακέλους στις γραμματείες των δικαστηρίων και εκεί μπορεί να υπάρξει ένας συγχρωτισμός που αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε.

Θέλω να καταδικάσω το γεγονός ότι με έγγραφο του υπουργείου δικαιοσύνης προς τους προέδρους πρωτοδικών, προς τους προϊσταμένους των δικαστικών σχηματισμών της χώρας,  ζητήθηκε να απαντήσουν κατά πόσο μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή διεξαγωγή των δικών με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα δεδομένα προκειμένου να δουν αν πρέπει να επεκταθεί η έγγραφη διαδικασία και σε αυτές τις περιπτώσεις. Το θεωρώ άστοχη ενέργεια να ζητάς να σου εγγυηθούν, δεν είναι υγειονομικοί, δικαστές είναι.

Το υπουργείο οφείλει να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στα δικαστήρια. Ξέρει ποια είναι τα δικαστικά μέγαρα, ξέρει τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν, δεν μπορείς να ζητάς από τους δικαστές να σου εγγυηθούν για την υγεία των εμπλεκομένων προκείμενου να προσπαθήσεις να περάσεις άλλα πράγματα στα οποία... τέλος πάντων δεν θέλω να επεκταθώ!

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.