Πολιτικη

Ερώτηση στη Βουλή για τους ελαιοπαραγωγούς Αρκαδίας

Συνολικά 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Παπαηλιού, υπογράφουν την επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι στρεβλώσεις στην αγορά και η μειωμένη ζήτηση (και) εξαιτίας της πανδημίας    έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας των αγροτών να διαθέτουν την παραγωγή και  τα προϊόντα τους και, όταν τα διαθέτουν, αυτό να γίνεται με εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω του κόστους παραγωγής.. 

Επιπλέον, η παρατεταμένη ανομβρία έχει ως συνέπεια την πρόκληση τεραστίων ζημιών-καταστροφών «δομικού» χαρακτήρα στην ελαιοκαλλιέργεια-την ελαιοπαραγωγή.

Το πρόβλημα   σε περιοχές, όπως η Κυνουρία, συνδέεται με την επιβίωση των αγροτών, αφού η ελιά και το λάδι αποτελούν τη  μοναδική πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό πληθυσμό.                          

Η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία είναι εμφανής, με συνέπεια  οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με περαιτέρω συνέπεια πολλοί εξ αυτών να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. 

Αν  ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, του οποίου η αναθεώρηση εκκρεμεί και δεν φαίνεται να προωθείται παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές υποσχέσεις, δεν επιτρέπει τέτοιου είδους αποζημιώσεις, να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο εργαλείο στήριξης της ελαιοπαραγωγής και των ελαιοπαραγωγών, ακόμη και έκτακτο και εξαιρετικό, από εγχώριους ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Είναι κρίσιμη η ένταξη των ελαιοπαραγωγών σε μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, απ΄ αυτόν και 16 συνυπογράφοντες βουλευτές  κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ερώτηση έχει κατά λέξη ως εξής :

Αθήνα 21.07.21

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ενίσχυση των παραγωγών του νομού Αρκαδίας εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων»

Ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει πληγεί στον υπέρτατο  βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις εξ αυτής στρεβλώσεις στην αγορά και τη μειωμένη ζήτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας των αγροτών να διαθέτουν την παραγωγή και  τα προϊόντα τους και, όταν τα διαθέτουν, αυτό να γίνεται αντί εξευτελιστικών τιμών, και μάλιστα κάτω του κόστους παραγωγής. Έτσι οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, με περαιτέρω συνέπεια πολλοί εξ αυτών να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. 

Αυτή η κατάσταση επηρεάζεται ακόμη περισσότερο από την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, κυρίως την παρατεταμένη ανομβρία.   Απόρροια αυτού του φαινομένου είναι  να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα στη χώρα. Οι ελιές και το λάδι αποτελούν εθνικό προϊόν.  Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές η ελαιοπαραγωγή αποτελεί και τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό πληθυσμό τους.

Η Κυνουρία είναι μία από αυτές. 

Η παρατεταμένη ανομβρία, η οποία βαίνει επιδεινούμενη,  έχει πλήξει τα ελαιόδενδρα, προκαλώντας τους «δομικού» χαρακτήρα ζημίες που εντοπίζονται, εκτός των άλλων, στη φάση της καρπόδεσης.

Δυστυχώς, στις δύσκολες αυτές στιγμές για τον πρωτογενή τομέα, και ειδικότερα την ελαιοκαλλιέργεια που αποτελεί και τη μοναδική πηγή εισοδήματος για περιοχές όπως η Κυνουρία,   είναι εμφανής η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης από την πλευρά της πολιτείας.

Επειδή, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος βιώνει τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, έχοντας μείνει ουσιαστικά αστήρικτος.  

Επειδή, οι ελαιοπαραγωγοί  βρίσκονται σε οριακό σημείο και η επιβίωση τους κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Επειδή, το εισόδημά τους έχει μηδενιστεί.

Επειδή, εκτός από τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ο αγροτικός κόσμος έχει να αντιμετωπίσει και τα δυσμενή ακραία καιρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή, ακραία έντονα καιρικά φαινόμενα, η παρατεταμένη ανομβρία, έχουν πλήξει το νομό Αρκαδίας, δυσχεραίνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση.

Επειδή, η ζημιά που προκλήθηκε από την παρατεταμένη ανομβρία στην ελαιοκαλλιέργεια, ιδίως στην περιοχή της Κυνουρίας, είναι πολύ μεγάλη.

Επειδή εξ αυτων θα επηρεαστεί και η ελαιοπαραγωγή των επόμενων χρόνων.

Επειδή, η πολιτεία πρέπει να κινηθεί αμέσως  

Επειδή,ο ΕΛΓΑ πρέπει να αποζημιώσει τάχιστα και δίκαια τους ζημιωθέντες ελαιοπαραγωγούς

Αν όμως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, του οποίου η τροποποίηση εκκρεμεί και δεν φαίνεται να προωθείται παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές υποσχέσεις, δεν επιτρέπει τέτοιου είδους αποζημιώσεις, να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο εργαλείο στήριξης της ελαιοπαραγωγής και των ελαιοπαραγωγών, ακόμη και έκτακτο και εξαιρετικό, από εγχώριους ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Επειδή, είναι κρίσιμη η ένταξη των ελαιοπαραγωγών σε μέτρα οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1. Τι σκοπεύει να πράξει για τους ελαιοπαραγωγούς; Θα δρομολογηθεί η ενίσχυση τους;

2. Θα κινηθεί με τρόπο που να αξιοποιήσει όλα τα πρόσφορα διαθέσιμα εργαλεία στήριξης των ελαιοπαραγωγών και της ελαιοπαραγωγής, τακτικά και έκτακτα, από εγχώριους ή ευρωπαϊκούς πόρους

3. Θα υπάρξει τάχιστη και δίκαιη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παπαηλιού Γεώργιος 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Δρίτσας Θοδωρής

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Φίλης Νίκος

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.