Πολιτικη

Παπαηλιού: Σειρά πρωτοβουλιών για την Αρκαδία

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Επερωτήσεις από τον Βουλευτή Αρκαδίας σχετικά με τις αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους αλλά και τις επιθέσεις άγριων ζώων σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες της Αρκαδίας

Ο Βυλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) Γιώργος Παπαηλιού κατέθεσε ως αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης για το πρόβλημα των επιθέσεων από αγριόχοιρους και τσακάλια σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. 

Το σχετικό κείμενο, αναφέρει τα εξής:

Οι επιθέσεις από αγριόχοιρους και τσακάλια σε αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες συνιστούν «μάστιγα». Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, βλέποντας τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται και τα ζώα τους να ξεκληρίζονται. Tο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στο δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, στις δύσκολες συνθήκες, στο οικονομικό αδιέξοδο  που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα από την πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Γι΄ αυτό απαιτούνται, ενδεικτικά :

Η στελέχωση των έντονα υποστελεχωμένων αρμοδίων υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης και της περιφέρειας. Στοχευμένες δράσεις για τη μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων και την αποτροπή επιθέσεών τους στις αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η επικήρυξη με υψηλή αμοιβή του κυνηγιού των αγριόχοιρων. Η ουσιαστική χρηματοδότηση  για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών με περιφράξεις και όχι μόνον. Η επιδότηση των αγροτοκτηνοτρόφων για την προστασία των μονάδων παραγωγής. και επιπλέον για τη διάθεση του κρέατος  στον καταναλωτή.Η  εκμετάλλευση των καταλοίπων για ζωοτροφές. Η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους, για τις οποίες η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι αναγκαία και υπερεπείγουσα αλλά και όσα μέτρα κριθούν αναγκαία από τους αρμόδιους.

Μόνον έτσι θα υπάρξει αίσθημα ασφάλειας στους αγροτοκτηνοτρόφους, ώστε να συνεχίσουν απερίσπαστοι τη δραστηριότητά τους.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε ως αναφορά σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.

Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού κατατέθηκε από 27  βουλευτές  ερώτηση προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητείται, να καλυφθούν οι προκληθείσες ζημίες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021  (στις περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης) όχι μόνον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και γι΄αυτούς του ειδικού καθεστώτος. 

Και αυτοί βιώνουν την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών τους και συνακόλουθα την εξαφάνιση ίσως της μοναδικής  πηγής  εισοδήματός τους για τα επόμενα χρόνια. .

Είναι γνωστό, ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, αντιμετωπίζουν  οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης

Πρόκειται για περιοχές στο όριο της φτώχειας, με τους αγρότες όλων των κατηγοριών να μην έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν και να σχεδιάσουν στοιχειωδώς  την προοπτική των καλλιεργειών τους και συνεπώς της ζωής τους.      

Η ερώτηση έχει κατά λέξη ως εξής :

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2022

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: Μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων αγροτών και γεωργών των οποίων οι καλλιέργειες δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης και των αγροτών ειδικού καθεστώτος»  

 

Οι εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 είχαν καταστροφικές συνέπειες. Η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης, μεταξύ των οποίων χιλιάδες στρέμματα αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων, μεταξύ αυτών σε περιοχές όπως η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη του νομού Αρκαδίας,  η Εύβοια, η Λακωνία, η Ηλεία, η Μεσσηνία και άλλες. 

Με τους Ν. 4797/2021, 4871/2021 και τις εκδοθείσες σχετικές υπουργικές αποφάσεις καλύπτεται μέρος των προκληθεισών υλικών ζημιών, μεταξύ των οποίων στα μέσα φυτικής παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στο ζωϊκό κεφάλαιο, στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις αποθήκες, στον εξοπλισμό.

Όμως η μέχρι σήμερα καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, έστω και  προκαταβολών αυτών,  και  συνακόλουθα η   στήριξη από την πολιτεία είναι ανεπαρκής, με συνέπεια οι πληγέντες αγρότες, γεωργοί και παραγωγοί των περιοχών αυτών να καλούνται  να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, χωρίς  αντικείμενο εργασίας και χωρίς εισόδημα που να τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται  στις υποχρεώσεις τους. Επιβιώνουν με δυσκολία, οι δε προοπτικές επιβίωσής τους είναι δυσοίωνες.

Αυτά τα ελάχιστα ισχύουν για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Για όσους δεν είχαν εγγραφεί προ των πυρκαγιών στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν ισχύουν. 

Οι αγρότες αυτής της κατηγορίας,   περιμένουν και εκείνοι ενισχύσεις, αφού μάλιστα είχαν λάβει κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ότι τα μέτρα στήριξης θα αφορούν όλους τους πληγέντες, περιλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και αυτοί βιώνουν την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών τους και συνακόλουθα την εξαφάνιση ίσως της μοναδικής  πηγής  εισοδήματός τους για τα επόμενα χρόνια. .

Επειδή το σύνολο αυτών των περιοχών, κυρίως  της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, αντιμετωπίζει  οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης. 

Και αυτό, διότι πρόκειται για περιοχές στο όριο της φτώχειας, με τους αγρότες όλων των κατηγοριών να μην έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν και να σχεδιάσουν στοιχειωδώς  την προοπτική των καλλιεργειών τους και συνεπώς της ζωής τους..      

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα μεριμνήσει για την αποζημίωση των καλλιεργειών που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης, ωστόσο έκτοτε και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποζημίωση των καλλιεργειών που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης και των αγροτών ειδικού καθεστώτος; 

2. Υπάρχει και εάν ναι ποιος ακριβώς είναι ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ποιό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του για τη στήριξη του αγροτικού και γεωργικού πληθυσμού των  πληγεισών περιοχών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021,  Γορτυνία;

 

Ο ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Παπαηλιού, Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βέττα Καλλιόπη, Γκιόλας Γιάννης, Ηγουμενίδης Νικόλας, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Μωραΐτης Αλέξανδρος, Παπαδόπουλος Σάκης, Πούλου Παναγιού, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης, Σκούφα Μπέττυ, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φίλης Νίκος, Χαρίτσης Αλέξης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία.

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.