Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Το εμβληματικό έργο της οδού Καλαβρύτων! (photos)

Σε ιστορικά μονοπάτια θα περπατήσουμε αυτήν την εβδομάδα στους "Δρόμους της Τρίπολης" και πιο συγκεκριμένα στο εμβληματικό έργο που "κρύβεται" στην οδό Καλαβρύτων στην Τρίπολη και στην ιστορία της δενδροστοιχίας.

Ο Καποδίστριας μετά την απελευθέρωση κατάρτισε πρόγραμμα αναδάσωσης της Ελλάδας και για τον καλλωπισμό των πόλεων οι Δήμοι ανέλαβαν το έργο.

Τον Μάρτιο του 1842, αναδείχθηκε Δήμαρχος ο Βασίλειος Χρηστακόπουλος, ο οποίος προσπάθησε να αναδείξει το πρόγραμμα της αναδάσωσης και της δενδροφύτευσης, όμως χωρίς επιτυχία.

 

Το έργο της δενδροστοιχίας "ανθίζει" 

Με την προσπάθεια και τη βοήθεια διαφόρων εθελοντών, το έργο της δεντροφύτευσης άνθισε. Μεταξύ των εθελοντών της δράσης διακρίθηκε ο Σωτήρης Δ. Λαγοπάτης. Ο ίδιος ήταν γόνος γνωστής πατριαρχικής οικογένειας της Τρίπολης, διορισμένος Επιστάτης των Ποινικών Φυλακών της Τρίπολης και διακρίθηκε για την φιλοπατρία του.

Την 8η Απριλίου 1858, επί Δημάρχου Δημητρίου Γαλανόπουλου, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε τις ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Λαγοπάτη και την πλήρη ευγνωμοσύνη του για τον καλλωπισμό και την πρόοδο της πόλης. Ο Σωτήρης Λαγοπάτης με τη βοήθεια των κατάδικων ελαφροποινιτών από τις φυλακές της Τρίπολης, κατάφερε να διαμορφώσει πολλές οδούς της πόλης, όπως και ολόκληρη την οδό Καλαβρύτων, με μια τεράστια έκταση από δέντρα, γνωστή και ώς "δεντροστοιχία της Καλαβρύτων". 

 

Αλλάζει χέρια το έργο...

Το 1900, λήφθηκε η απόφαση το έργο της δενδροστοιχίας να το αναλάβει ο Σύνδεσμος Φιλοδένδρων, κι έτσι έγινε...

 

Ρήμαξαν οι λεύκες της οδού Καλαβρύτων...

Το ενδιαφέρον του Συλλόγου στρέφεται στα δύο πάρκα της πλατείας Άρεως, με αποτέλεσμα οι λεύκες της οδού Καλαβρύτων να ρημάξουν.

Κάποιο βράδυ του Δεκεμβρίου -  το έτος 1952 - τρεις λεύκες πέφτουν με πάταγο, κατατρομάζοντας τους περιοίκους. Έτσι τίθεται και η απόφαση να κόψουν αυτά τα δέντρα, το οποίο θέμα δεν ξεχάστηκε τόσο εύκολα. Υπήρξαν πολλοί που ενδιαφέρθηκαν και δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι ο περίπατος κάτω από τις πενηντάχρονες λεύκες θα αποτελούσε, εν μια νυκτί, παρελθόν. Προείχε όμως η ασφάλεια των πολιτών και γι' αυτό το λόγω κόπηκαν. 

 

 

O "Τύπος" της εποχής

Το γεγονός αυτό φυσικά καταγράφηκε από τον τύπο της εποχής. Το άρθρο της εφημερίδας "ΑΛΗΘΕΙΑ" που εκδόθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 1952 με τον ενδεικτικό τίτλο "Σκληρόν μέτρον ανάγκης. Απεφασίσθη να κοπή η δενδροστοιχία Τριπόλεως". 

Το άρθρο της εφημερίδας έγραφε, μεταξύ άλλων, πως αποφασίστηκε από τους αρμόδιους στη θέση της δενδροστοιχίας να φυτευθούν δέντρα, τα οποία θα είναι κατάλληλα για να βρίσκονται εντός της πόλης... κι έτσι έγινε!

Ο "ΜΟΡΕΑΣ" έγραφε χαρακτηριστικά τότε:

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.