Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Ανοχύρωτα" δάση: Περίπτωση Σκιρίτιδας (photos)

Η πρόσφατη τραγωδία στην Ανατολική Αττική οφείλει να θέσει σε εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές σε ολόκληρη τη χώρα

 

Είναι γεγονός πως, όπως δείχνει το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ αλλά και οι πρώτες ένορκες καταθέσεις μαρτύρων στην Εισαγγελέα που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας και να αποδώσει τυχόν ευθύνες, υπήρξε χαρακτηριστική ολιγωρία υπηρεσιακών παραγόντων και αρχών στις 23 Ιουλίου 2018 ενώ, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί επιστήμονες, η Ελλάδα δεν αξιοποιεί, όπως θα έπρεπε, νέες τεχνολογίες και πρακτικές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

 

Κι ερχόμαστε στα "δικά" μας: Η Αρκαδία διαθέτει πλούσιο, δασικό πλούτο και περιπτώσεις, όπως το δάσος της Σκιρίτιδας, έχουν αναδειχθεί σε σημαντικά, αναπτυξιακά "εργαλεία" για την περιοχή, καθώς έχουν προσελκύσει πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα της περιοχής, ενώ, όπως είναι γνωστό, στην περιοχή ειδικά της Σκιρίτιδας, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις νευραλγικής σημασίας για την τοπική οικονομία. Οι επενδύσεις αυτές, μάλιστα, έχουν και οικολογικό χαρακτήρα, ένα στοιχείο που μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να θεωρείται "προσόν" στη χώρα μας.

 

Παρόλα αυτά, οι ελλείψεις σε υποδομές-πέρα από το σχεδιασμό-, δίνουν την εντύπωση πως το δάσος της Σκιρίτιδας-όπως και άλλα..- είναι αφημένο στην..τύχη του! Κι αυτό παρά την αποδεδειγμένη επάρκεια εμπειρίας και αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει το πυροσβεστικό σώμα. Ωστόσο, η πυρόσβεση είναι ένα πράγμα και η πρόληψη ένα άλλο..

 

 Η καθυστέρηση στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην περιοχή της Σκιρίτιδας, αποτελεί πρόβλημα που ελπίζουμε να μην καταστεί καταδικαστικό για την περιοχή, στο μέλλον.

 

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η υλοποίηση του εγκεκριμένου από το Περιφερειακό Συμβούλιο έργου, αντιμετωπίζει γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και κλασικές παθογένειες του ελληνικού, κρατικιστικού μοντέλου ανάπτυξης.

 

O arcadia 938 ήρθε σε επικοινωνία, ως όφειλε, με ανθρώπους εγνωσμένης αξίας και εμπειρίας σχετικά με τη διαχείριση των δασών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, μας επεσήμαναν πως είναι αυτονόητη η σημασία της ύπαρξης ενός βελτιωμένου οδικού δικτύου για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς. Μάλιστα, όπως ανέφερε ένας εξ αυτών, ο δρόμος που διασχίζει το δάσος της Σκιρίτιδας θα πρέπει να διαπλατυνθεί και να καθαριστεί, σε επιλεγμένα σημεία, από τα πεύκα. 

 

Η Ανατολική Αττική, των δεκάδων θυμάτων, "έκρουσε" τον κώδωνα του κινδύνου, οι κάθε λογής υπεύθυνοι θα τον ακούσουν ή θα περιοριστούν, γι' άλλη μια φορά, στην καθιερωμένη αδράνεια και την εναπόθεση των ελπίδων στον παράγοντα "τύχη";

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.