Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τι "δείχνουν" οι 100 πρώτες ημέρες Tζιούμη

Συμπληρώθηκε το χρονικό διάστημα που, είθισται, να αποτελεί αξιόπιστη "ένδειξη" για τις προθέσεις μιας νέας διοίκησης Δήμου.

Τα πρώτα, λοιπόν, συμπεράσματα όσον αφορά τη δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Κώστα Τζιούμη είναι, εν πολλοίς, θετικά.

Έχοντας ν΄αντιμετωπίσει μια άσχημη κατάσταση,-την οποία "κληρονόμησε" κυρίως από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία "έλαμψε" δια της αδρανείας της-, η νέα δημοτική αρχή επέλεξε να εστιάσει, καταρχάς, στη λεγόμενη "καθημερινότητα" των πολιτών, με τ' αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.

Ακόμα και στο ζήτημα των αδεσπότων, η νέα δημοτική αρχή απέδειξε πως η άμβλυνσή του είναι θέμα πολιτικής βούλησης, με απόλυτο σεβασμό του αυστηρού νομικού πλαισίου, γεγονός που "εξέθεσε" παλαιότερες πρακτικές άγονης αντιπαράθεσης και επικοινωνιακές "μπλόφες"..

Οπωσδήποτε, υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν περισσότερο χρόνο για να μπουν σε μια "σειρά" ,καθώς βρίσκονται σε "τέλμα" εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο εκάστοτε Δήμαρχος, άλλωστε, είναι "υποχρεωμένος" να προχωρά σε μια σειρά από συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες για να προωθήσει τα συμφέροντα της πόλης. Πόσω μάλλον τώρα, που διαθέτουμε μια Κυβέρνηση που διέπεται από φιλοσοφία "συγκεντρωτισμού". 

Σε κάθε περίπτωση, ήδη η νέα δημοτική αρχή έχει να επιδείξει την αναβάθμιση της πόλης σ' "επίκεντρο" της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όχι μόνο όσον αφορά το "2021" αλλά και τις εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Αυτό, φυσικά, από μόνο του δεν λέει τίποτε. Ειδικά για το "2021", η Τρίπολη θα πρέπει να κερδίσει με το.."γιαταγάνι" της αυτά που συνεπάγεται ο, θεωρητικώς ακόμα, χαρακτηρισμός "επίκεντρο".

Παρά τις όποιες παραλείψεις, που δικαιολογούνται από το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο ασκεί τη διοίκηση η νέα δημοτική αρχή, οφείλουμε ν' αναγνωρίσουμε πως διαφαίνεται μια "στρατηγική" στον τρόπο αντιμετώπισης των  πολιτιστικών εκδηλώσεων και όχι "εφησυχασμός" ή "ποντάρισμα" σε κάποιες "φωτοβολίδες" επιτυχημένων δρωμένων, όπως συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν. Ωστόσο, δεν μπορούμε σ' αυτό το θέμα να σχηματίσουμε ακριβή εντύπωση, διότι η νέα δημοτική αρχή είχε, εξαρχής, ν' αντιμετωπίσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων μεγάλης, τοπικής σημασίας για τις οποίες δεν είχε γίνει απολύτως καμία προετοιμασία. 

 

"Αστερίσκοι.."

Ο ίδιος ο "Κλεισθένης", η μεταρρύθμιση δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση που αντικατέστησε τον "Καλλικράτη", μπορεί, δυνητικά, να προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες σ' έναν Δήμαρχο που δεν "ελέγχει" το Δημοτικό Συμβούλιο. Παρότι ο κ. Τζιούμης είναι, κατεξοχήν, οπαδός των "συναινέσεων επάνω στο τραπέζι", μόνο με την παράταξη του κ. Κατσαφάνα έχει βρεθεί, μέχρι τώρα, η "χρυσή τομή". Την ίδια στιγμή, παρατηρείται, ενίοτε, "συμφωνία" μεταξύ των παρατάξεων του κ. Σμυρνιώτη, του κ. Τσιαμούλου και του κ. Παυλή σε μια σειρά από ζητήματα. 

Επιπρόσθετα, δικαίως ασκήθηκε κριτική απέναντι στον κ. Τζιούμη όταν ο τελευταίος, αντίθετα από τα όσα υποστήριζε προεκλογικά, εισηγήθηκε τη συνέχιση του έργου της "προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων" στη θέση "Μεγαβούνι". Πέρα από την αιτιολόγηση της θέσης του, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το συγκεκριμένο έργο μόνο για τ'..απορρίμματα δεν θα χρησιμοποιηθεί..Αλλά, και αυτό να γινόταν, θα σήμαινε τεράστια αύξηση κόστους για την ίδια τη διαχείριση. Το ζήτημα είναι, όπως γνωρίζετε άλλωστε, σύνθετο και διαχρονικό, με την επίλυσή του να εξαρτάται, αποκλειστικώς, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Κυβέρνηση- έμμεσα. Ωστόσο, οι πολίτες δεν ξεχνούν πως ο νυν Δήμαρχος έλεγε πως από 1η Σεπτεμβρίου τ' απορρίμματα δεν θα οδεύουν προς Άγιο Βλάση..Στις 9 Δεκεμβρίου, όμως, τ' απορρίμματα ακόμα εκεί πηγαίνουν, προσθέτοντας τον κ. Τζιούμη στη μακρά "αλυσίδα" των Δημάρχων που, εκόντες άκοντες, παρανομούν, περιμένοντας την λύση από αλλού..

Δυστυχώς, ο κ. Τζιούμης θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες, που άλλοι "εξέθρεφαν", άλλοι προσπάθησαν να τις αμβλύνουν και άλλοι αδιαφόρησαν παντελώς γι' αυτές. Το αν θα μπορέσει ν' αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεπεράσει τις "κακοτοπιές" σε όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους της δημοτικής διοίκησης, είναι κάτι που δεν μπορεί να κριθεί τώρα αλλά στο τέλος της θητείας του. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.