Αφιερωματα

Αφιέρωμα 93.8 στο ΕΕΕΕΚ Μαντινείας: Ίσες ευκαιρίες στα ΑμεΑ! (video, photos)

Ο Αρκαδία 93.8 βρέθηκε στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μαντινείας, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μαντινείας Μαντινείας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, στο χωριό Κάψια. Στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του χωριού και φιλοξενεί 32 μαθητές. Τα παιδιά είναι ηλικίας 12-24 ετών και έρχονται από διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, ακόμη και της Αχαΐας.

Εμείς πήγαμε εκεί και συνομιλήσαμε με τον Διευθυντή του σχολείου κ. Γεώργιο Γκλίνο ο οποίος μας μίλησε για το εργαστήρι. Υπάρχουν δύο εργαστήρια, το ένα κηπουρικής και το άλλο μαγειρικής και χειροτεχνίας.

Το σχολείο διαθέτει Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Φυσικόθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, εργαστήρια καθώς και άλλους 15 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικούς. Ο κ. Γκλίνος μας εκμυστηρεύτηκε πως το μεγάλο μειονέκτημα του σχολείου είναι ότι βρίσκεται εκτός πόλης, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερα εξωτερικά προγράμματα για τους μαθητές.

Ο κ. Γκλίνος όσον αφορά της ελλείψεις του σχολείου ανέφερε πως νιώθει ικανοποιημένος από το σχολείο, τα τελευταία έτη έχουν φτιαχτεί διάφορες φθορές του κτιριακού χώρου, υπάρχει θέρμανση, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες ελλείψεις.   

Ο Δήμος Τρίπολης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και διάφοροι φορείς βοηθούν το σχολείο με διάφορες προσφορές και επιδοτήσεις. 

Τα τρία τελευταία χρόνια το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μαντινείας έχει ανεβάσει τρία θεατρικά έργα. Διαθέτει επίσης της Κατασκήνωση ΑμεΑ Ταϋγέτου. 

Φέτος, πρόκειται να πραγματοποιήσουν χριστουγεννιάτικη εορτή στη Λέσχη Αξιωματικών. Το σχολείο εκτός από τους μαθητές προσφέρει και διατηρεί καλές σχέσεις και με τους γονείς τους. 

Όσον αφορά την συμπεριφορά της κοινωνίας προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες ο κ. Γκλίνος δήλωσε πως θα πρέπει πρέπει να αποκτήσει καλύτερη ενημέρωση. Η κοινωνία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο με τα συγκεκριμένα άτομα και να γίνει πιο εύκολη η προσβασιμότητά τους. Επίσης, οι επιδοτήσεις ακινητοποιούν τα άτομα με αναπηρία. 

Ο κ. Γκλίνος μας εξέφρασε και τον φόβο του πως "τα παιδιά μόλις αποφοιτήσουν, κι ας έχουν την ικανότητα, δεν θα καταφέρουν να βρουν μια θέση εργασίας. Οι εργοδότες θα πρέπει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τα ΑμεΑ".

Τέλος, το μήνυμα που στέλνεις ο Διευθυντής είναι "ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους, η κοινωνία να μην αποκλείει κανέναν".

 

Δείτε όλη την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί...

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.