Αφιερωματα

Αφιέρωμα: 20 χρόνια χωρίς τρένο η Τρίπολη! (vd)

Ήταν αρχές Ιανουαρίου 2004, όταν ο ΟΣΕ πήρε την απόφαση διακοπής της τακτικής επιβατικής κυκλοφορίας με προορισμό την "καρδιά" της Πελοποννήσου.

Η χώρα σε πλήρη, αλλά συνάμα και πλαστή όπως αποδείχθηκε, ευδαιμονία, προετοιμαζόταν για να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Συνηθίζεται οι Ολυμπιακοί Αγώνες ν' αποτελούν την... καλύτερη ευκαιρία για να βαδίσει μια χώρα μπροστά, αλλά υπάρχει πάντα -τουλάχιστον- μία εξαίρεση που έρχεται για να επιβεβαιώσει τον κανόνα. 

Στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου οι αποφάσεις μοιάζουν να ήταν "ειλημμένες" και απλά βρίσκονταν και οι αφορμές για να καθιστούν αναγκαίες. Μια τέτοια απόφαση υλοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου του 2004 όταν διεκόπη οριστικά η κυκλοφορία στη γραμμή Ζευγολατιό-Τρίπολη, ενώ κατά σειρά και λόγο της επερχόμενης κρίσης, ακολούθησαν το 2010 η διακοπή της γραμμής Τρίπολη-Κόρινθος και το 2011 η διακοπή της γραμμής στο τμήμα Ζευγολατιό–Καλαμάτα. Το 2016 για τελευταία φορά εκδρομικός συρμός του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου διεξήγαγε το ταξίδι από το Ζευγολατιό στην Καλαμάτα.  

Κι όμως η σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου - Καλαμάτας, που ήταν μία σιδηροδρομική γραμμή μετρικού εύρους, μήκους 236 χιλιομέτρων και ένωνε την Κόρινθο με την Καλαμάτα, μέσω της Τρίπολης και της κεντρικής Πελοποννήσου, θεωρείτο από τις σημαντικότερες γραμμές του δικτύου μετρικού εύρους των πρώην ΣΠΑΠ (σ.σ. Σιδηρόδρομοι Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου). Στην πράξη αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο. 

Στην πορεία των ετών "χύθηκε" αρκετό μελάνι και συντάχθηκαν πλείστες όσες ανακοινώσεις κι από πολλούς φορείς σχετικά με την αναγκαιότητα επαναφοράς της γραμμής. Πριν από περίπου 5 χρόνια και με πρωτοβουλία του τέως, πλέον, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα η συζήτηση για την επαναλειτουργία τμημάτων της γραμμής ξανάνοιξε και στην πορεία... φούντωσε. Ο νέος Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, αν και κάτι τέτοιο θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Όπως και να' χει μια σύντομη βόλτα στην σημερινή εικόνα του δικτύου μπορεί ν' αποτελέσει τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα του συγκεκριμένου εγχειρήματος που θα μοιάζει με... θαύμα.  Σε μια τέτοια βόλτα, έστω και νοητή, μας προσκαλεί ο κ. Δημήτρης Τερτίπης μέσω του επετειακού βίντεο που προετοίμασε. 

Απολαύστε τη!

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.