Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Αρκεί να υπάρχει θέληση...

Βρισκόμαστε στις αρχές του 1916. Μία ομάδα μαθητών του Γυμνασίου, φίλοι και γειτονόπουλα της συνοικίας Αγίου Δημητρίου, πήγαν για περίπατο στον Μαϊθανασάκο...

Εκείνη την εποχή ο Μαϊθανασάκος, ήταν ένας ξερός λόφος με αγριολούλουδα και αγριαμυγδαλιές.

Ένα ανηφορικό μονοπάτι με σκαλοπάτια, έφτανε ως την κορυφή, όπου βρισκόταν το έρημο εκκλησάκι. Ένα ερειπωμένο κελί, ένα μικρό πηγάδι και μια μικρή καμπάνα κρεμασμένη από ένα δέντρο. Αυτά αποτελούσαν την περιουσία του Μαϊθανασάκου... Xαλάσματα έτοιμα να γίνουν ρημαδιό.

Τα παιδιά που πήγαν στον Μαϊθανασάκο, αποφάσισαν να φροντίσουν τον χώρο και να μην συνεχίσει να είναι εγκαταλελειμμένος. Τον ελεύθερό τους χρόνο θα τον περνούσαν εκεί ως εργαζόμενοι, για να διασώσουν ό, τι μπορούσαν.

Φυσικά έπρεπε να πάρουν άδεια για να ξεκινήσουν το "έργο" και δεν έχασαν χρόνο. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν παπάδες και επιτρόπους του Αγίου Δημητρίου, στους οποίους άνηκε ο Μαϊθανάσης, για να πάρουν άδεια ώστε να ξεκινήσουν. Τελικά αποφάσισαν οι αρμόδιοι, να επιτρέψουν στην ομάδα των μαθητών να εργαστεί, όπως ήθελε, για να ομορφύνει τον Μαϊθανασάκο.

Για να ξεκινήσει το έργο χρειαζόντουσαν εργαλεία, μπογιές, ασβέστη, πινέλα και άλλα, αποφασίστηκε λοιπόν να ξεκινήσει έρανος.

Ο Σύνδεσμος Φιλοδένδρων που υπήρχε τότε, βοήθησε τα παιδιά διαθέτοντάς τους εργάτριες.

Σε μόλις δύο μήνες ο Μαϊθανασάκος ήταν αγνώριστος. Στις γειτονιές μαθεύτηκαν τα νέα και δεν άργησαν οι συχνές επισκέψεις του κόσμου. Στις 2 Μαΐου 1917 γιορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η μνήμη του Μαϊθανασάκου.

Το βράδυ μεγάλος εσπερινός και το πρωί αρτοκλασία. Από την κεντρική πλατεία ξεκίνησε η Φιλαρμονική παιανίζουσα προς τον Μαϊθανασάκο.

Ξεσηκώθηκε όλη η Τρίπολη, ήταν μία μοναδική γιορτή. 

Επί μια πενταετία δούλεψε με ζήλο η ομάδα των μαθητών. Δενδροφύτευσε όλο τον λόφο, πεύκα, κυπαρίσσια, αμυγδαλιές. Τα δέντρα αυτά που φύτεψαν οι μαθητές "κοσμούν" τον λόφο μέχρι σήμερα.

Όταν αποφοίτησαν οι μαθητές, έφυγαν για Αθήνα ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Οι ίδιοι παρέδωσαν στους παπάδες και επίτροπους του Αγίου Δημητρίου, έναν καταπράσινο Μαϊθανασάκο...

 

Αυτή η μικρή ιστορία είναι απλώς μια αφορμή, για να καταλάβουμε πως οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιήσουν έργα στην πόλη τους, αρκεί πάντα να υπάρχει θέληση... Δε γίνεται πάντα να ζητάμε πρέπει και μόνοι μας να διαχειριζόμαστε καταστάσεις... Αρκεί να υπάρχει θέληση και όλα μπορούν να γίνουν! 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.