Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Ο θερινός κινηματογράφος "ξαναγεννιέται" στην Τρίπολη! (photos)

Με αφορμή το πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου Τρίπολης και τα θερινά σινεμά που έχουν πρεμιέρα την Τρίτη (14/7), κάνουμε αναδρομή στους θερινούς κινηματογράφους του 1910!

Από το 1910 και μετά την ίδρυση των πρώτων κινηματογράφων, δημιουργήθηκαν γύρω από την πλατεία Άρεως, οι πρώτοι θερινοί κινηματογράφοι της Τρίπολης.

Το πρώτο κέντρο επί της πλατείας στο οποίο λειτούργησε κινηματογράφος ήταν "ο κήπος του Ζάμπελη", ο οποίος από κέντρο διασκέδασης και αναψυκτήριο μετεξελίχθηκε και σε κινηματογράφο. Αρχικά έφερε την ονομασία του αναψυκτηρίου, αλλά τη δεκαετία του 1920 ονομάστηκε κατά περιόδους "Αθήναιον" και "Splendid". 

Αλλοι κινηματογράφοι που λειτούργησαν στην πλατεία ήταν η "Αύρα" και το "Πάνθεον".

Εκτός αυτών, το καφέ μπαρ "Αλήσιον" πρόβαλε επίσης ταινίες ενώ και το κέντρο "Αμερικάνικον" οργάνωνε κάποιες βραδιές κινηματογραφικές προβολές.

Το μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των κινηματογράφων στην πλατεία Άρεως τη δεκαετία του 1920, ήταν η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις 11:00 το βράδυ. Για αυτό τον λόγο πάγιο αίτημα του Τύπου της εποχής, ήταν η παράταση της λειτουργίας της ηλεκτρικής εταιρείας μέχρι τη 01:00 το πρωί.

Στις 19 Ιουλίου 1928, το δημοτικό συμβούλιο θέλοντας να βάλει τάξη στη λειτουργία της πλατείας, απαγόρευσε τα θεάματα αφήνοντας σε λειτουργία μόνο τους κινηματογράφους.

-Δείτε το αφιέρωμα "Σαν παλιό σινεμά", με όλη την ιστορία των κινηματογράφων της Τρίπολης-

Αυτό το καλοκαίρι "επιστρέφει" στην πόλη μας ο θερινός κινηματογράφος, ύστερα από πολλά χρόνια. Ενας "θεσμός" συνυφασμένος με το καλοκαίρι της Ελλάδας.

Απολαύστε το θέαμα, το δροσερό αεράκι του καλοκαιριού και τις αναμνήσεις του παρελθόντος, στην πλατεία Άρεως, στο Πνευματικό Κέντρο καθώς και στο Πολεμικό Μουσείο, εκεί δηλαδή που θα προβάλλονται οι ταινίες! 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από αφίσες έργων της εποχής...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.