Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Εθισμένοι στα social media..

 

Στο πρόσφατο πόνημά του, "Are you lost in the world like me?" (Είσαι χαμένος στον κόσμο, σαν εμένα;), ο βορειοαμερικανός, μουσικός συνθέτης Μoby-ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας-, αναφέρεται στον εθισμό των ανθρώπων με τα κινητά τους τηλέφωνα, την ανούσια "επικοινωνία" της εποχής των social media, την αδιαφορία απέναντι στην απτή πραγματικότητα και στην αποσυναισθηματοποίηση, που απορρέει απ' όλα αυτά.

 

 

Συνεπικουρούμενος απ' το έξοχο βίντεο κλιπ του animation artist Steve Cutts, ο Moby παρουσιάζει, εξπρεσιονιστικά, μια εκδοχή της κοινωνίας της πληροφορίας in extremis, αφήνοντας τον ουμανισμό του να "εγκλωβιστεί" στη φιγούρα ενός μικρού αγοριού, που παρακολουθεί εμβρόντητο τον παραλογισμό, την κυνική αδιαφορία και την πλήρη και ευπρόσδεκτη μαζοποίηση των ανθρώπων που το περιστοιχίζουν, χαμένοι όντες στον εθισμό της αλληλεπίδρασης των social media και την αποθέωση του ευτελούς, του ακαλαίσθητου και, τελικά, του απλοϊκού. 

 

«Πριν από μερικά χρόνια είδα το βίντεο “Man” του Steve Cutts και ήταν εκπληκτικό και ανάρπαστο», ανέφερε ο Moby για το βίντεο σε μια δήλωση. «Έκανα μία έρευνα στο διαδίκτυο και βρήκα την ηλεκτρονική του διεύθυνση και ταπεινά του ζήτησα να κάνει ένα βίντεο για ‘μένα. Και είμαι τυχερός που συμφώνησε. Το βίντεο που έκανε για το “Are You Lost In The World Like Me?” είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα βίντεο που έχουν γίνει ποτέ για τραγούδι μου.»

 

Ο Cutts πρόσθεσε: «Για μένα το βίντεο είναι σχετικό με την αύξηση της εξάρτησής μας από την τεχνολογία και για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση σήμερα ή μια κάποια έλλειψη που εστιάζει στον τρόπο που η τεχνολογία μας αλλάζει – Πώς έχουμε γίνει απευαισθητοποιημένοι.»

 

Αν τύχει και παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο κλιπ, κοιτάξτε κατόπιν γύρω σας αλλά, κυρίως, τον εαυτό σας...Δεν θα παραξενευόμουν καθόλου αν ο Μoby εμπνεύστηκε το κομμάτι μετά από διακοπές στην Ελλάδα....

 

Τη χώρα, δηλαδή, με το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής κινητών τηλεφώνων ανά κάτοικο, το μεγαλύτερο χρόνο τηλεθέασης ανά κάτοικο το χρόνο και, αντίστοιχα, το μικρότερο χρόνο ανάγνωσης βιβλίων στο δυτικό ημισφαίριο....

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.