Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Δήμος Τρίπολης: "Μια ωραία, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα"

Ο "Κλεισθένης" και η απλή αναλογική προκαλούν "αρρυθμία" στο Δημοτικό Συμβούλιο ή απλά αναδεικνύουν τις "παθογένειες" των "πατροπαράδοτων"  αντιλήψεων και στην αυτοδιοίκηση;

 

Οι περισσότεροι δημότες της Τρίπολης σίγουρα θα συμφωνούσαν με το πρώτο σκέλος της παραπάνω ερώτησης. Ωστόσο, το 2019-2020 σχεδόν..- είναι παιδαριώδες και ανόητο να υποστηρίζουμε πως "οι Έλληνες δεν μπορούν να συνεργαστούν", την ίδια στιγμή που όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, με κάθε ευκαιρία, τονίζουν το γεγονός πως "όποτε συνεργαστήκαμε, μεγαλουργήσαμε". Φυσικά, η έννοια της "ομόνοιας" στην Ελλάδα αναφέρεται, κυρίως, σε πολεμικά γεγονότα και είναι, σχετικώς, ανακριβής ιστορικά. Αλλά, πάμε παρακάτω..

 

Υποτίθεται πως οι αιρετοί "υπηρετούν" τους πολίτες, κατά κύριο λόγο. Γι' αυτό και "αποζημιώνονται" για να συμμετάσχουν στο λειτούργημα της άσκησης δημοκρατικής εξουσίας. Εάν δεν θέλουμε "δημοκρατία" ή εάν, έστω, θεωρούμε πως η μόνη της "έκφανση" και "εφαρμογή" θα είναι οι όποιες εκλογές- καθώς μετά ο εκάστοτε  θ' ασκεί "δικτατορικά" την εξουσία, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν-, να το δηλώσουμε ευθαρσώς και να προσαρμόσουμε και το Σύνταγμά μας ανάλογα. Αλλά, πρωτίστως, θα πρέπει να παραδεχθούμε το εξής: Είμαστε ανίκανοι για συναινέσεις, συνεργασίες και πρόταγμα του κοινού συμφέροντος πάνω από το ατομικό ή παραταξιακό.

 

Και πάμε, τώρα, στην.."κλινική" περίπτωση "Δήμος Τρίπολης". Πολύ πρόσφατα, οι δημότες έδωσαν "εντολή" στον Δήμαρχο της Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όντας ένας Δήμαρχος χωρίς τον "έλεγχο" στο Δημοτικό Συμβούλιο- όπως και πολλοί άλλοι, ανά την Επικράτεια. Όμως, φευ..Στο πρώτο πραγματικά καίριο ζήτημα για τον Δήμο, αυτό της έγκρισης του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020 και, ουσιαστικά, του ίδιου του Προϋπολογισμού για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Δήμαρχος βρήκε έναν "τοίχο" μπροστά του, έναν τοίχο με κύρια συστατικά τους Συμβούλους των τριών πρώτων σε "δύναμη" παρατάξεων της μειοψηφίας. Οι εκατέρωθεν δηλώσεις και οι αλληλοκατηγορίες, που "οξύνουν" έτι περαιτέρω το αδιέξοδο που πάει να δημιουργηθεί, δεν θα μας απασχολήσουν εδώ για τον απλούστατο λόγο πως, όσον αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των δημοτών, είναι παντελώς ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ.

 

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ν' αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όχι μόνο της καθημερινότητας αλλά και εκείνα που, μακροπρόθεσμα, "υπονομεύουν" την ποιότητα του μέλλοντός τους. Αυτό, επίσης, που ΔΕΝ ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να παρακολουθούν- αν το κάνουν κι αυτό..- ένα παρωχημένο "power-play" (παιχνίδι εξουσίας) μεταξύ των αιρετών τους εκπροσώπων.

 

Ευελπιστούμε, τουλάχιστον όσοι εξ ημών έχουμε πραγματικά ως κύριο μέλημα την βελτίωση της αρκαδικής πρωτεύουσας αφού αυτομάτως κάτι τέτοιο θα σημαίνει και την ατομική μας βελτίωση, πως θα πρυτανεύσει τελικώς η ορθή λογική και δεν θα οδηγηθούμε στα άκρα. Και μάλιστα όταν έχουμε μπροστά μας "προκλήσεις" όπως το 2021 και μια σειρά από κανονιστικές ρυθμίσεις που, εδώ και...χρόνια, έχουν μείνει στα "χαρτιά", προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στην οικονομική, κυρίως, ανάπτυξη της περιοχής.

 

Μην, λοιπόν, ακονίζετε τα "γιαταγάνια" σας μερικοί, ένθεν κακείθεν, επειδή έτσι έχετε μάθει να λειτουργείτε ή επειδή διακρίνεστε από προσωπικές εμπάθειες και τάσεις ρεβανσισμού..Όλοι, άλλωστε, κρίθηκαν, κρίνονται και θα κριθούν από τους δημότες, που, εφόσον δεν άλλαξε αυτό το άρθρο του Συντάγματος- ακόμα..;-, είναι ο "κυρίαρχος λαός". 

 

Απλά και μόνο, μέσα σ' όλον αυτό τον πολιτικό "ορυμαγδό", θα θέλαμε να εκφράσουμε μια απορία:

 

Πως "ξαφνικά" αποφάσισαν δυο παρατάξεις που θεωρούσαν μια τρίτη ως "πλήρως αποτυχημένη", "καταστροφική για την πόλη", "χειρότερη δημοτική αρχή της μεταπολίτευσης" και "πολιτική απάτη" να συνεργαστούν, έστω άτυπα, μαζί της, καθιστώντας την, είτε το θέλουν είτε όχι, "ρυθμιστή" της τοπικής πολιτικής ζωής, ενώ οι δημότες την είχαν στείλει "στα αζήτητα", ουσιαστικά,..;

 

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι η, επεξεργασμένη, αφίσα της ταινίας "Στα μαχαίρια" (Knives Out) που, εντελώς συμπτωματικά, " παίζεται" την περίοδο αυτή στο Cineville Τρίπολης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.