Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Βig Brother": Πέσαμε πάλι από τα σύννεφα!

Οι απαράδεκτες φράσεις του παίκτη ενός reality show αποτελούν απλά την εκχυδαϊσμένη έκφραση μιας πολιτισμικής  και κοινωνικής πραγματικότητας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ακροαματικότητα, η "πλατφόρμα" και η ανάγκη για ψυχολογική εκτόνωση εναντίον πολλών παραγόντων- όπως, για παράδειγμα, ο τηλεοπτικός σταθμός που μεταδίδει το "σκουπίδι"-, οδήγησαν μεγάλο μέρος χρηστών των social media να ξεκινήσουν "ιερό αγώνα" εναντίον τόσο του show όσο και του μέσου που το μεταδίδει.

Λες και δεν είναι στην ίδια τη "φύση" τέτοιων προγραμμάτων η παρουσίαση αντίστοιχων συμπεριφορών..Λες και δεν βρίθει η Ελληνική τηλεόραση- και όχι μόνο- από εκπομπές και πρόσωπα που διαιωνίζουν τ' αντίστοιχα στερεότυπα και αποτελούν "πρότυπα" για μια σειρά από νέους που, καθώς δεν διαθέτουν καμία άλλη "πυξίδα", δίνουν έμφαση μόνο στην αναγνωρισιμότητα και τα οφέλη που προκύπτουν εξ αυτής.

Α, ναι...Υπήρξε και σωρεία αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το θέμα κρίνεται "προνομιακό". Είναι δεδομένο πως τ' "αντανακλαστικά" των λεγομένων προοδευτικών κομμάτων είναι, σχεδόν, αυτόματα σε τέτοιες περιπτώσεις. Των συντηρητικών, πάλι, όχι..Ευλόγως, αν και οφείλουμε να πούμε πως δεν είναι "προνόμιο" ενός ιδεολογικού χώρου ο "συστημικός σεξισμός".

Από εκεί και πέρα, λυπάμαι αλλά, ακόμα και αν διακοπτόταν η μετάδοση του reality- πράγμα πολύ απίθανο-, η λεγόμενη "κουλτούρα του βιασμού" θα εξακολουθούσε να "ζει και να βασιλεύει" στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η ουσία.

Βλέπετε, η παραπάνω "κουλτούρα" πηγάζει κι ενισχύεται από μια σειρά κοινωνικών, πολιτισμικών παραγόντων που θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένοι μ' αυτό που ονομάζουμε "νεοελληνικό πολιτισμό"..

Το να "κράζουμε" ομαδόν έναν απλό εκφραστή μιας απάνθρωπης, ηλίθιας και, εμφανώς, φασίζουσας νοοτροπίας κατά των γυναικών- εν προκειμένω-, είναι, πάντα, αυτονόητο. Όπως αυτονόητο είναι πως θα έπρεπε να το πράττουμε, ίσως,  και σε άλλες περιπτώσεις, όταν το "κράξιμο" μιας συμπεριφοράς- ή της προώθησης ενός "κώδικα αξιών"- δεν είναι ούτε δημοφιλές, ούτε..αυτονόητο.

Είναι προφανές πως το "Big Brother"- και η κάθε αντίστοιχη παραγωγή που προορίζεται για "κατανάλωση"- ουδόλως ενδιαφέρεται για το πως θα χαρακτηριστεί αλλά για το αν θα παρακολουθείται, ακόμα και ως.."απαγορευμένη απόλαυση".

Απ' αυτές που όλοι λένε πως δεν βλέπουν, αλλά "τινάζουν" τους μετρητές τηλεθέασης στα ύψη..

Είναι, επίσης, προφανές πως όποιος βλέπει "Big Brother" έχει "θέματα"..Κι αυτό, δεν μπορεί να "εξωραΐζεται" συνεχώς..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.