Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"H μόνη αντιβίωση για το "κτήνος" που περιέχουμε"

Iδιαίτερα επίκαιρο κείμενο του Μάνου Χατζηδάκη (1925-1994) για το ζήτημα της Παιδείας.

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός, υπήρξε και ένας πολύ σημαντικός διανοοούμενος που δεν δίσταζε να εκφράσει δημόσια τις θέσεις τους για μια σειρά από ζητήματα που προκαλούν διαχρονικά σωρεία συγκρούσεων στην ημεδαπή. 

Για την Παιδεία, ο Χατζηδάκης είχε πει πολλά. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αυτών είναι το παρακάτω:

Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια.

Όμως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες επικίνδυνους για το κράτος, μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής. Αποτελεί πολιτική «παράδοση» η πεποίθηση πως τα κτήνη, με κατάλληλη τακτική και αντιμετώπιση, καθοδηγούνται, τιθασεύονται.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.