Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Είναι θέμα..αισθητικής παιδείας!

Μας πόνεσαν τα μάτια μας μ' αυτό που αντικρύσαμε το Σάββατο να προβάλλεται επάνω στη Βουλή των Ελλήνων.

Με τη "δικαιολογία" της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων που- όπως και πολλές εορτές- συνδυάζεται με κάποια θρησκευτική εορτή, το κράτος είχε την "ευφάνταστη" ιδέα να χρησιμοποιήσει ως "πανί προβολής" μιλιταριστικών και θρησκευτικών εικόνων το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Πέρα από το άτοπο και αχρείαστο του πράγματος, η προβολή "χτύπησε" κόκκινο στην κλίμακα του "κιτς". Όσοι την είδαν και σε πραγματικό χρόνο ή "ζωντανά" αν θέλετε- ελάχιστοι όντες, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας-, αναφέρονται και σ' "ερασιτεχνική δουλειά", βγαλμένη από σχολικές εορτές του Δημοτικού σχολείου!

Σε κανέναν, ουσιαστικά, που διαθέτει την ελάχιστη παιδεία εκτίμησης κι ανάλυσης εικόνων ή θεαμάτων δεν άρεσε, αλλά, φυσικά, κάποιοι έσπευσαν να υπερασπιστούν το "καρακιτσαριό" αυτό.

Μεταξύ των υπερασπιστών αυτού του, από συμβολική και πρακτική πλευρά, "ολέθρου", θα μπορούσαν- άνετα..- να είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Αλί Χαμενεϊ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν- αν και αυτός θα έκανε πολύ καλύτερη..δουλειά-, ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι.."φιλελεύθεροι" ηγέτες.

Προφανώς, στον "αντίποδα", αναφερόμαστε σε μια πράξη που θυμίζει και "σοσιαλιστικό ρεαλισμό", άρα θα έκανε ευτυχείς και τους Λένιν, Στάλιν και Σία, ως προς τη φιλοσοφία που διέπει τέτοιου είδους αισθητικά ατοπήματα..

Όσον αφορά κάποιους του.."συμψηφιστικού" κινήματος που αναφέρθηκαν στην παλαιότερη προβολή επάνω στη Βουλή των χρωμάτων που είθισται να εκπροσωπούν την εκδήλωση "Athens Pride", μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στο διαδίκτυο και να συγκρίνετε. Φυσικά, μιλάμε γι' ανόμοια πράγματα και άλλη "φιλοσοφία". Αλλά, αυτά, στη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας" που πλήττεται από απανωτές κρίσεις- οικονομικές, υγείας και..ταυτότητας- είναι "ψιλά γράμματα"..

Στην πραγματικότητα, το αντίστοιχο ή αντίστροφο γεγονός θα ήταν να προβληθεί φωτογραφία του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΛ.ΑΣ. κατά την ημέρα της "Εθνικής Αντίστασης"..Φανταστείτε να συνέβαινε κάτι τέτοιο..Δεν θα συζητάγαμε για το, αναπόφευκτο, "βατερλώ" της αισθητικής, αλλά, πιθανώς, για τα θύματα των βίαιων εκδηλώσεων που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο..

 Γεγονός παραμένει το εξής: Το κατεξοχήν σύμβολο της αστικής, αντιπροσωπευτικής και δυτικογενούς Δημοκρατίας που, ευτυχώς, διαθέτουμε- με τα όποια προβλήματα και αγκυλώσεις κι αν παρουσιάζει..- μπορεί να "ταυτιστεί" για λίγο με το φιλελεύθερο μήνυμα της προάσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ή την "πολυχρωμία" και την πολυπολιτισμικότητα. Ωστόσο, δεν μπορεί να "ταυτίζεται" ούτε με την έννοια του "μιλιταρισμού" ούτε μ' αυτή της μιας και μόνης θρησκείας.

Υπάρχουν άλλα κτίρια γι' αυτές τις δυο τελευταίες έννοιες..Στο κάτω κάτω, είναι, κυρίως, θέμα αισθητικού αποτελέσματος..Kι αυτό το τελευταίο- ω, ναι..- δεν μπορούν να το κρίνουν όλοι το ίδιο, εφόσον δεν έχουν τ' απαραίτητα "εφόδια" ή είναι "οπλισμένοι" με γυαλιά κομματικών και ιδεοληπτικών αποχρώσεων..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.