Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Σωβινιστές"...Εμείς..;

Όταν η στατιστική επιβεβαιώνει- πράγμα ασύνηθες..- την πραγματικότητα..

89% των Ελλήνων πολιτών τοποθετήθηκε "καταφατικά" σε πρόταση-θέση που εκφράσθηκε από τους διεξάγοντες έρευνα κοινής γνώμης, για λογαριασμό έγκριτης ευρωπαϊκής εταιρείας.

Η "θέση" ήταν η εξής: "Ξέρουμε πως δεν είμαστε τέλειοι αλλά ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος των άλλων".

Μακράν του επόμενου κοινωνικού-εθνοτικού συνόλου στη Γηραιά Ήπειρο οι Έλληνες, θεωρούν πως έχουν "ανώτερο πολιτισμό". Κι αν κάποιος, ορθά, σχολιάσει πως οι πολιτισμοί δεν "συγκρίνονται", θα πρέπει να πούμε πως εδώ, στην ημεδαπή, το παραπάνω ανορθολογικό γεγονός- ή "σύγκριση" , δηλαδή- είναι συστημικό στοιχείο της νεοελληνικής, πολιτισμικής εξέλιξης.

Εν μέρει, δικαιολογημένα. Το "ταλαίπωρο" και "ασθενές" κρατίδιο που προέκυψε μετά την Επανάσταση του 1821, όντας πολυεθνικό και.."σύμμεικτο", δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, χωρίς κάποια συνεκτικά χαρακτηριστικά. Καθώς η Θρησκεία δεν έφθανε, έπρεπε να φτιαχτούν και οι κατάλληλοι "μύθοι", οι "υπεραπλουστεύσεις" και οι "μανιχαϊσμοί"- που, φυσικά, και άλλα κράτη χρησιμοποίησαν κατά κόρον.

Εδώ, όμως, έχουμε μια ιδιαιτερότητα: Η πλειοψηφία του πληθυσμού όντως πιστεύει πως ο λεγόμενος Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός, με τις όποιες "μετεξελίξεις" ή "παραφυάδες" του, είναι ο ανώτερος που έχει εμφανιστεί ποτέ στον πλανήτη. Μια τέτοια "θέση" είναι, εμφανώς, απλοϊκή και χαρακτηρίζεται από παντελή άγνοια της ανθρώπινης, πολιτισμικής εξέλιξης, βασικές ελλείψεις ιστορικής γνώσης και..σωβινιστικές τάσεις!

Δεν θα κάνουμε ανάλυση των, τραγικών συχνά, συνεπειών που έχει ο "ενδημικός", ελληνικός σωβινισμός, ούτε θα περιγράψουμε κλασσικά ιστορικά παραδείγματα- όταν, μάλιστα, ένα απ' αυτά είναι η διαχρονική διαστρέβλωση του όρου "πατριωτισμός" στην Ελλάδα.

Απλά, θα επισημάνουμε, σχηματικά, από ποια στοιχεία της νεοελληνικής συμπεριφοράς, πρακτικής και ιδιοσυγκρασίας, αποδεικνύεται η βαθιά, σωβινιστική νοοτροπία μας.

- "Αλάθητο"

Ως γνωστόν, ο Έλληνας δεν κάνει ποτέ λάθος, ακόμα και όταν αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα, εκ των υστέρων. Η τάση αυτή απαντάται πολύ ανάμεσα στα μέλη της "ελίτ".

"Φατριασμός"

Η "οικογένεια" ή "φάρα" είναι, ακόμη και σήμερα, η ισχυρότερη κοινωνική δομή στην Ελλάδα, για να μην πούμε ο ισχυρότερος "θεσμός", ελλείψει άλλων αξιόπιστων ή διαχρονικά σταθερών. Το γεγονός αυτό μπορεί ν' "αμβλύνει" κρίσεις αλλά, στην πραγματικότητα, είναι βασικός παράγοντας κοινωνικής "καθυστέρησης"..

"Δογματισμός"

Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν πως κατέχουν την "αλήθεια" και απεχθάνονται μια, έστω, θεωρητική συζήτηση, βασισμένη σε αποδεδειγμένα στοιχεία.

"Το σύνδρομο του θύματος"

Αυτό το χαρακτηριστικό "συμπληρώνει" το πρώτο. Όταν, λοιπόν, η Ελλάδα υφίσταται μια "εθνική καταστροφή" ή απλά μια "ύφεση", φταίνε όσοι επιβουλεύονται την εξαφάνισή της. Εδώ, υπάρχει, βέβαια, διαφοροποίηση του "βασικού εχθρού", ανάλογα με την ιστορική περίοδο.

- "Μεγαλομανία και Μελόδραμα"

Οι, φαινομενικά, "αντικρουόμενες" αυτές έννοιες, στο πλαίσιο του νεοελληνικού πολιτισμού "αλληλοσυμπληρώνονται" ιδανικά. Η μια "οδηγεί" στην μαξιμαλιστική προσέγγιση του ρόλου της Ελλάδας εντός ιστορικών, κατακλυσμιαίων γεγονότων και η άλλη στην διεκτραγώδηση των αντιστοίχων συνεπειών. Κοινώς, ο Έλληνας είναι το "κέντρο του κόσμου", σε κάθε περίπτωση.

Δεν θ' αναφέρουμε κάτι άλλο..Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε εξαρχής να σας υποδείξουμε να κοιτάξετε γύρω σας, τον δημόσιο χώρο, για να καταλάβετε πόσο "ανώτερος" είναι ο πολιτισμός μας..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.