Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πως μας "πετσόκοψες" έτσι, ρε φίλε..;

Το καινούργιο κομμάτι του "Μιθριδάτη", ευφυώς προβοκατόρικο, παρουσιάζει μια εικόνα της χώρας που, δυστυχώς, δεν απέχει πολύ από την αλήθεια..

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πολύ έξυπνη ιδέα των συντελεστών του, καθώς η "φόρμα" της "σύντομης μουσικής ταινίας" προκαλεί εντύπωση, "τραβάει" περισσότερο και, φυσικά, χαρακτηρίζεται απ' ένα κινηματογραφικό "στήσιμο" που, βέβαια, πάντα ήταν "ζητούμενο" από το πάλαι ποτέ μέλος των "Ημισκουμπρίων".

Ότι άποψη και να έχει κανείς για την, λεγόμενη, Ελληνική hip-hop σκηνή, εδώ έχουμε ένα κομμάτι που είναι, πραγματικά, καλό και προσεγμένο. Προφανώς, όμως, όλη η "ιστορία" είναι οι στίχοι..

Εδώ έγκειται και η αξία - ή και το αντίθετο..- της παραγωγής αυτής.. Εν μέσω πανδημίας, ο δημιουργός εμφανίζει μια "εφιαλτική" εικόνα της Ελλάδας, βυθισμένης στην απάθεια, την προπαγάνδα, τη μιζέρια, τον μικροαστισμό και τον "πόλεμο του πληκτρολογίου"- μεταξύ άλλων.

Όλα τα παραπάνω, ειπωμένα μέσα στο γνωστό πλαίσιο που διέπει το συγκεκριμένο μουσικό είδος, όπου οι λέξεις "εικονοποιούν" μια παθολογική πραγματικότητα, όπου, κατά τον καλλιτέχνη, η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση και η υποκρισία είναι κυρίαρχες.

Παρά τα όσα θα διαβάσετε σε μερίδα των media, ο "Μιθριδάτης" δεν αφήνει εκτός πλαισίου και τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αφού "αφιερώνει" σ' αυτές μια από τις "πράξεις" (acts) στις οποίες χωρίζεται η ταινία.

Πέρα, λοιπόν, από τη δεδομένη και αυτονόητη επιθυμία του όποιου καλλιτέχνη να γίνει "viral" και να σημειώσει μια επιτυχία- συχνά "προκαλώντας" μια ή πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες-, εδώ έχουμε να κάνουμε μ' ένα πολύ καλό δείγμα "πολιτικού στίχου", σ' ένα, επίσης, πολύ καλό "περιτύλιγμα".

Το κομμάτι "Για να μην τα χρωστάω" φυσικά και δεν απευθύνεται μόνο στον Έλληνα Πρωθυπουργό- όπως αφήνουν να εννοηθεί όσοι θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο.. Απευθύνεται και σ' αυτόν, αλλά, πρωτίστως, σε όλους μας, εφόσον αποτελούμε μέρη του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της Ελλάδας.

Κανείς δεν μένει εκτός της "Μιθριδάτειας πολεμικής".. Ούτε καν οι καλλιτέχνες.. Και, παρότι, προσωπικά, δεν είμαι ιδιαίτερος "φαν" του μουσικού ιδιώματος που αυτοαποκαλείται "Ελληνικό hip-hop", θα πρέπει να ομολογήσω πως το κομμάτι μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.