Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Το παιχνίδι του Καλαμαριού": Η σειρά που "σπάει ταμεία"

Φωτογραφία: youtube.gr/ Netflix

Η σειρά του Netflix "βγήκε στον αέρα" στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 και, σχεδόν αμέσως, έγινε "hit"

Ουσιαστικά, έχει λάβει, ήδη, διαστάσεις "πολιτισμικού φαινομένου", καθώς πρόκειται για μια νοτιοκορεατική παραγωγή- στην αγγλική γλώσσα-, "πιστή" μεν στην παράδοση των ταινιών και σειρών μυστηρίου και τρόμου, όπου οι νοτιοκορεάτες έχουν δημιουργήσει αξιοσημείωτα καλλιτεχνικά έργα, βασισμένη δε σ' ένα σενάριο που "φαντάζει" απλοϊκό και παρωχημένο.

Ωστόσο, είναι ακριβώς το σενάριό της που αξιοποιείται με υποδειγματικό τρόπο από τον σκηνοθέτη Hwang Dong-hyuk, προκειμένου να "φιλοτεχνήσει" ένα, συχνά, βίαιο και απάνθρωπο θρίλερ επιβίωσης, που δεν έχει ούτε...μισό περιττό πλάνο, καταφέρνοντας, παράλληλα, να μεταφέρει στο θεατή μια σειρά από μηνύματα- κυρίως όσον αφορά τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την ίδια του τη φύση και, ειδικά, εν μέσω ακραίων καταστάσεων. Οι συνεχείς ανατροπές του σεναρίου είναι, επίσης, βασικό "ατού" της σειράς.

Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός της "χαμένης παιδικότητας" με τον ψυχολογικό και ηθικό τρόμο που διέπει τον βασικό πυρήνα της σειράς, δημιουργεί έξοχες δραματουργικές καταστάσεις, που αναδεικνύονται μέσα από το εύρημα του αγώνα μεταξύ 456 ανθρώπων, που βρίσκονται στο χείλος της απόλυτης καταστροφής λόγω οικονομικών υποχρεώσεων. Ένας αγώνας που περιλαμβάνει έξι "δοκιμασίες", βασισμένες σε ομαδικά, παιδικά παιχνίδια- όπως αυτό του τίτλου- που απαντώνται στην Νότιο Κορέα. Από εκεί και πέρα, οι "απρόσωποι εργάτες"- "εκτελεστές" (φωτογραφία), ο "εκπρόσωπος" της, ας πούμε, επιχείρησης και οι "VIPS" που ποντάρουν στους παίκτες σαν να είναι οι τελευταίοι άλογα σε ιπποδρομιακή κούρσα, είναι οι, αναπόφευκτοι, χαρακτήρες κλισέ, που, όμως, καταφέρνουν να είναι επαρκώς απειλητικοί και, ταυτόχρονα, να λειτουργούν σε πολλά επίπεδα συμβολισμού.

Η σειρά του Netflix ολοκληρώθηκε, όσον αφορά τον πρώτο της κύκλο, σ' εννέα επεισόδια, με μέσο όρο διάρκειας περίπου 55 λεπτών για το καθένα. 

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Hwang Dong-hyuk. Πρωταγωνιστούν: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, O Yeong-su, Wi Ha-joon, Jung Ho-yeon, Heo Sung-tae, Anupam Tripathi, και Kim Joo-ryoung.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.