Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Μολυσματικοί" ανεμβολίαστοι- "Μολυσμένοι" εμβολιασμένοι

Φωτογραφία: video screen/ "Saving private Ryan" Netflix

Ήταν δεδομένο πως θα φθάναμε στο σημείο "στοχοποίησης" των πολιτών που δεν εμβολιάζονται..

Αυτό που "έρχεται" είναι κάποιου είδους "lockdown" μόνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (ή δεν έχουν νοσήσει και αναρρώσει), παρότι, την ίδια στιγμή, "αναγνωρίζεται" πως αυτό είναι δικαίωμά τους. Προφανώς, είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι νομίζει με το σώμα του και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τους περιορισμούς που επιβάλλονται για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, αν...

Αν αυτό ήταν κάτι αναπόφευκτο, αναπόδραστο και εφαρμόσιμο. Δεν είναι, όμως. Ούτε και ειλικρινές είναι, φυσικά. Αν ήταν, θα υπήρχε κι επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως και επιβολή των μέτρων σε όλες τις δραστηριότητες- άρα και στα ΜΜΜ, την Εκκλησία και τα σούπερ μάρκετ. Τα πράγματα είναι απλά. 

Οι δυτικές κοινωνίες, μετά το περσινό "στραπάτσο", πιθανώς να βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την πανδημία "τελειωμένη". Σ' αυτό, πρωταγωνίστησε η ελίτ- κυρίως, η πολιτική-, γιατί κάπως έπρεπε να προκύψει ένα "success story" μέσα σ' αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Επιπρόσθετα, ο οικονομικός αντίκτυπος, ειδικά σε οικονομίες δομημένες με πιο..."παραδοσιακό" τρόπο όπως η Ελληνική, ήταν και είναι δυσβάσταχτος. 

Παράλληλα, οι εγγενείς αδυναμίες που δεν επιτρέπουν στα εθνικά συστήματα υγείας ν' αντιμετωπίσουν μια τέτοιου είδους κρίση, παραμένουν και, μάλιστα, επιτάθηκαν λόγω της κόπωσης του, έτσι κι αλλιώς, πεπερασμένης φύσεως ανθρώπινου δυναμικού και της απροθυμίας να επενδυθούν χρήματα στη δημόσια υγεία- αξίζει να θυμίσουμε πως χώρες όπως η Ελλάδα μείωσαν τις δαπάνες που αφορούν την ίδια την υγεία και εστίασαν αλλού, με τα γνωστά αποτελέσματα...

Κατά συνέπεια, η "δαιμονοποίηση" των ανεμβολίαστων είναι "μονόδρομος". Πρόκειται δε περί προπαγανδιστικής και υποκριτικής, λαϊκιστικής τακτικής, για τους εξής, κυρίως λόγους- όσον αφορά τη χώρα μας:

- Η υπονόμευση των περιοριστικών μέτρων προστασίας ξεκίνησε από την ίδια την Πολιτεία.

- Η υπεραισιόδοξη, αρχική πρόβλεψη για την εμβολιαστική κάλυψη, λειτούργησε ως "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" και εφησύχασε τους αρμόδιους, λες και δεν ήξεραν πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν θα "πλησίαζε" τα νέα εμβόλια με τη θέλησή του.

- Σύμφωνα με κάποιες έρευνες κοινής γνώμης, οι ανεμβολίαστοι είναι "αμόρφωτοι, χαμηλού οικονομικού επιπέδου και με χαμηλή αυτοεκτίμηση". Εάν το δεχθούμε αυτό, τα ίδια χαρακτηριστικά διαθέτει και ο "ιδανικός ψηφοφόρος" κάθε κόμματος εξουσίας, όπως και ο "ιδανικός τηλεθεατής" εκπομπών τύπου ριάλιτι...Κι αυτοί, έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια...

- Οι..."μολυσμένοι" εμβολιασμένοι θεωρούν "απαράδεκτο" να μην αντιμετωπίζεται η επιστημονική γνώση ως "πανάκεια" στην περίπτωση των εμβολίων, κι αυτό είναι, εν πολλοίς, ορθό. Οι ίδιοι, όμως, άνθρωποι, δεν έδειχναν την ίδια ενόχληση όταν, σε μια σειρά από θέματα, η επιστημονική γνώση αντιμετωπιζόταν- και αντιμετωπίζεται- ως "παρίας" για κάποιους ασαφείς λόγους "πολιτισμικής συνέχειας και παράδοσης" ή, απλά, πολιτικής σπέκουλας...

- Τέλος, οι εμβολιασμένοι θεωρούν εαυτούς "ανώτερους" από τους άλλους και άρα δικαιολογούν την, απαράδεκτη, φρασεολογία που στηρίζεται στην αποδοχή μιας ανελεύθερης και αντεπιστημονικής, στην πραγματικότητα, "συνθήκης" που ορίζει πως "συνταγματικές ελευθερίες" έχουν μόνο όσοι προσέχουν την υγεία τους παραπάνω από τους άλλους....Τραγικά πράγματα, δηλαδή, που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα συστήματα....Όσον αφορά το επιχείρημα πως οι εμβολιασμένοι επιδεικνύουν "κοινωνική συνείδηση", βάζουμε τα γέλια...Πρόκειται περί επιλογής, κατά κύριο λόγο, εγωκεντρικής, όπως κι αυτή όσων δεν εμβολιάζονται...Και στις 2 περιπτώσεις, βασικό κίνητρο είναι ο φόβος.

Από εκεί και πέρα, οι αποκλεισμοί των ανεμβολίαστων από τις, δήθεν, "περιττές" δραστηριότητες, δεν είναι τίποτε άλλο. επί της ουσίας, από μια "μεγαλειώδη" ομολογία αποτυχίας ενός συστήματος κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης που, εδώ και χρόνια, αδυνατώντας να υλοποιήσει κάποια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα καθιστούσε δικαιότερη τόσο την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου όσο και την δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη- δυο βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή, ενίσχυσης του κύρους και της αποτελεσματικότητας των Θεσμών-, το...."έριξε" στα ντίριντάχτα και στην "καλλιέργεια" ενός κλίματος φόβου. 

Το αποτέλεσμα το βλέπετε και στην περίπτωση της Covid-19...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.