Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Το μεγάλο..."ξεπούλημα"!

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Η παρούσα οικονομική κρίση φαντάζει ως η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι Έλληνες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ούτε διότι διανύουμε περίοδο κακών πολιτικών επιλογών. Το τελευταίο όντως συμβαίνει- όπως συνέβη και το 2015-, αλλά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, εν μέρει επειδή υπάρχει μεγάλη "απόσταση" μεταξύ κόστους ζωής και μέσου εισοδήματος, γεγονός που παλαιότερα δεν υφίστατο σε τέτοιο βαθμό.

Το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας θα βρει τη χώρα με "ημιθανή" την οικονομική της "ραχοκοκαλιά" που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, που, μαζί με τους συνταξιούχους του δημοσίου, ουσιαστικά στηρίζουν την μαζική κατανάλωση, υφίστανται μείωση εισοδήματος, λόγω και των πληθωριστικών πιέσεων.

Αναπόφευκτα, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, όλα ρευστοποιούνται, διότι δεν υπάρχει, πλέον, η παλαιότερη "πολυτέλεια" της κατοχής περιττών πραγμάτων. Πολλοί θα υποστηρίξουν πως αυτό δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, ούτε και θα έπρεπε να δημιουργεί τόσο απαισιόδοξες σκέψεις.

Ωστόσο, υπάρχουν "φαινόμενα" που αποδεικνύουν πως η "φτωχοποίηση" του πληθυσμού επεκτείνεται με βίαιο τρόπο, θυμίζοντας συνθήκες δεκαετίας του '60. Άλλωστε, η συσσώρευση ιδιωτικού χρέους, αποδεικνύει του λόγου το αληθές: Μπορεί ένα μέρος να οφείλεται στην πανδημία, αλλά δεν βρίσκεται μόνο εκεί η αιτία....Απλά, πολλοί Έλληνες έχουν σταματήσει να πληρώνουν, γιατί δεν περισσεύει τίποτε...

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι αυτό που συμβαίνει και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που μένουν στην εστία της Καλαμάτας και έρχονται καθημερινά, με τη συγκοινωνία, στην Τρίπολη, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα ή να δώσουν εξετάσεις. Και μην πει κάποιος πως αυτό γίνεται επειδή η Καλαμάτα είναι πιο...."trendy" από την Τρίπολη και έχει καλύτερο κλίμα...(Ελπίζουμε, λοιπόν, πως η πρωτοβουλία Κυβέρνησης και Πανεπιστημίου για την λειτουργία του campus στο πρώην Ψυχιατρείο, θα υλοποιηθεί σχετικά σύντομα).

Ταυτόχρονα, οι ανισότητες διογκώνονται σ' επικίνδυνο βαθμό και αυτοί που, ως συνήθως, βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι κάθε λογής "μεσάζοντες", "τοκογλύφοι" και " μεταπράτες"...Με τη διαφορά, βέβαια, σε σχέση με το παρελθόν, πως μεγάλο μέρος του "οικονομικού παρασιτισμού" εξασκείται από, πάλαι ποτέ, "ευαγή" ιδρύματα...

Κοινώς, η κατάσταση βαίνει προς την παγίωση μιας μίζερης και αδιέξοδης καθημερινότητας για πολλούς εξ ημών, ενώ ήδη βλέπουμε τα πρώτα "θύματα" της εξελισσόμενης κρίσης που είναι οι τομείς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας, εκτός οικίας. Ακόμα, όμως, και η οικιακή ψυχαγωγία βρίσκεται υπό αίρεση με τέτοιες χρεώσεις ρεύματος.

Σε τελική ανάλυση, αν το 2021 σας φάνηκε δύσκολο, είναι σχεδόν βέβαιο πως το 2022 θα είναι δυσκολότερο..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.