Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα"

"Δανειζόμαστε" στίχους του Κώστα Βάρναλη, καθώς οι σημερινές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας ήταν κατώτερες των περιστάσεων

Εάν θυμάστε, η συνέχεια του ποιήματος αναφέρει: "προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!". Πραγματικά, μόνο ένα "θαύμα" θα βγάλει την Ελληνική οικονομία από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, καθώς οι ιδεολογικές της αγκυλώσεις αλλά και άλλοι παράγοντες- πιο..."πονηροί", πιθανώς- δεν την αφήνουν να προχωρήσει στο μόνο μέτρο που θα μπορούσε ν' "ανακουφίσει" την αγορά: Τη γενναία μείωση φορολογικών συντελεστών.

Το παραπάνω μέτρο θα τόνωνε, επίσης, την κατανάλωση, άρα και τα φορολογικά έσοδα. Φευ, όμως...Αφενός, η πολιτική μας ηγεσία είναι άβουλη, αφετέρου δεν δείχνει διάθεση να "συγκρουστεί" με τις ντιρεκτίβες των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Βέβαια, για να κάνεις κάτι τέτοιο, χρειάζεται σχέδιο και παρουσίαση αντισταθμιστικών μέτρων ή έστω κάποιων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που θα έδιναν "ανάσα" στα δημοσιονομικά μας μεγέθη. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την, κατά το δυνατόν, πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Τα μέτρα που περιέγραψε γενικά χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ανέλυσαν σήμερα οι αρμόδιοι Υπουργοί, είναι "σταγόνα στον ωκεανό", προϋποθέτουν, εν μέρει, εμπλοκή των πολιτών σε νέες..."σπαζοκεφαλιές", αφορούν πολύ λιγότερους από τα 3,2 εκατομμύρια των πολιτών που αναφέρθηκαν ως "δυνητικοί" δικαιούχοι και, τελικά, θ' αποδειχθούν, κατά μεγάλο ποσοστό, αναποτελεσματικά. Αυτό είναι σίγουρο.

Ούτε καν επικοινωνιακά δεν θα ωφελήσουν την Κυβέρνηση, καθώς η αγανάκτηση ή, καλύτερα, η απογοήτευση και η ανασφάλεια των Ελλήνων λειτουργεί συσσωρευτικά εδώ και καιρό. Τα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης περί πρωτοφανών γεγονότων και λοιπά, όντως υφίστανται, αλλά δεν δικαιολογούν την ατολμία, την απραξία και, τελικά, την παντελή αδυναμία της Κυβέρνησης να ελέγξει την κερδοσκοπία στο εσωτερικό. Ούτε είναι επαρκής και αληθοφανής η δικαιολογία περί ανάγκης να μην υπάρξει "πισωγύρισμα", μέσω "εκτροχιασμού" των δημοσίων οικονομικών. Ο "εκτροχιασμός" έχει ήδη συμβεί και η λύση δεν μπορεί να είναι, σε καμία περίπτωση, η διατήρηση της υψηλής φορολογίας. Από την άλλη, ένα πανάκριβο κράτος, με αριθμό ρεκόρ μετακλητών υπαλλήλων, τι άλλο μπορεί να κάνει..;

Καθόλου τυχαία, ο κ. Σταϊκούρας σήμερα, έκανε αναφορά στο γεγονός πως η Κυβέρνηση δεν είναι κλεισμένη σε "γυάλινο πύργο", αλλά κατανοεί τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών. Καθώς, στην πραγματικότητα, ακριβώς αυτό...δεν συμβαίνει,  ο Υπουργός των Οικονομικών έσπευσε να "ξορκίσει" κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει, πια, συνειδητοποιήσει, πέραν πάσης αμφιβολίας..

Υπάρχουν, φυσικά, και οι άλλες "αναγνώσεις" ή "αφηγήματα" που αναφέρουν, για παράδειγμα, πως "ότι σου δίνουν καλό είναι". Αυτό είναι αλήθεια, αλλά εμείς θα προτιμήσουμε την αναμονή ενός "θαύματος"- καθόσον, μάλιστα, η Κυβέρνηση είναι και ένθερμος υποστηρικτής της θρησκευτικής μας παράδοσης...

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.