Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

ΕΣΠΑ: Κινδυνεύουμε με "στάση πληρωμών" σε έργα και δομές;

Φωτογραφία: tripolis.gr

Η ανακοίνωση του "παγώματος" των έργων ΕΣΠΑ από την Ιταλία για 6 μήνες, αυξάνει τις ανησυχίες και στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά, τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρωζώνη είναι, τουλάχιστον, επισφαλή, αυτή τη στιγμή και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δυσοίωνες. Δεδομένου του ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του ΕΣΠΑ, εξοφλούνται πρώτα από την κάθε χώρα και μετά ακολουθεί η καταβολή τους από την Ε.Ε., το ζήτημα της ρευστότητας είναι νευραλγικής σημασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του arcadia938.gr, δεν υφίσταται πρόβλημα μέχρι και την ολοκλήρωση του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς οι σχετικές πληρωμές έχουν εξασφαλιστεί. Ωστόσο, κατά τους θερινούς μήνες και, κυρίως, το ερχόμενο Φθινόπωρο, πιθανώς να είναι απαραίτητη η λήψη ριζικών αποφάσεων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, όσον αφορά την Τρίπολη, η "εμβληματική" ανάπλαση της κεντρικής πλατείας (φωτ.), είναι έργο που χρηματοδοτείται από το παραπάνω πρόγραμμα και, προς ώρας, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υλοποίησης. 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στο εγγύς μέλλον, υφίστανται μέθοδοι που θα εξασφαλίσουν τις μικρότερες, δυνατές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ανάπλασης, καθώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα δημιουργείται αντίστοιχο πρόσκομμα.

Από την άλλη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές τονίζουν πως είναι, ουσιαστικά, η πρώτη φορά στην, μικρή, ιστορία της Ευρωζώνης που το "γενικό οικονομικό κλίμα" παρουσιάζεται τόσο "εύθραυστο", για προφανείς λόγους.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.