Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Χουντικά..."κατάλοιπα"...

Φωτογραφία: Associated Press

55 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, τα..."κατάλοιπα" της επταετούς γελοιότητας, παραμένουν...

Όχι, δεν αναφερόμαστε σε φαινόμενα τύπου "Χρυσή Αυγή". Ο ακραίος σωβινισμός είναι υπαρκτό και, πάντα, επίκαιρο πρόβλημα στη Γηραιά Ήπειρο- και όχι μόνο. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνα "κατάλοιπα" της Χούντας των Συνταγματαρχών και διέπουν την ίδια τη λειτουργία της νεοελληνικής κοινωνίας.

Παρότι η ίδια δεν "επινόησε" νέες μορφές διαφθοράς, η Χούντα ενίσχυσε και..."δόξασε" όλες εκείνες τις πρακτικές που αποτελούν μόνιμη τροχοπέδη για το Ελληνικό κοινωνικό μόρφωμα. Κι αυτό, υπό την επίφαση ενός ασαφούς, "πανηγυρτζίδικου" πατριωτισμού, ο οποίος, φυσικά, χαρακτηριζόταν-και χαρακτηρίζεται ακόμα...- από μια κιτς αισθητική και την απαραίτητη δόση κοινωνικού και φυλετικού ρατσισμού.

Οι "πελατειακές" σχέσεις, η διαφθορά στο δημόσιο τομέα, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η βίαιη καταστολή κοινωνικών κινημάτων και ατόμων που θεωρούνται ότι "δρουν αντεθνικά", η προπαγάνδα, ο έλεγχος των ΜΜΕ και άλλες πτυχές του ολοκληρωτισμού, δεν αποτελούν "μονοπώλιο" της Χούντας, αλλά, σίγουρα, η τελευταία "φρόντισε" να ενισχύσει όλα εκείνα τα στοιχεία που, ακόμα και σήμερα, "παίζουν" νευραλγικό ρόλο στην, προϊούσα, παρακμή της νεότερης Ελλάδας.

Ο..."μύθος", στον οποίο ομνύουν αρκετοί ανιστόρητοι "νοσταλγοί" της επταετίας, αναφέρει πως η Χούντα- και αυτοί που την εκπροσωπούσαν- ποτέ δεν έφθασε στα επίπεδα της διαφθοράς της μεταπολιτευτικής, αστικής Δημοκρατίας. Φυσικά, υπάρχουν πλείστες αποδείξεις περί του αντιθέτου, αλλά, όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω "κλαρινο-ακροδεξιοί", δεν παραδέχονται κανένα στοιχείο. Όπως δεν παραδέχονταν πως υπήρξαν νεκροί κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τρεις κορυφαίοι Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό, παλαιότερα, βέβαια...

Τώρα, έχουμε φθάσει σε τέτοιο σημείο πνευματικού τέλματος και "αχταρματζίδικου" ωχαδερφισμού που, για παράδειγμα, τα σημερινά μηνύματα του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, είτε δεν βγάζουν νόημα, είτε αναφέρονται σε...άλλη χώρα!

Κι αυτό το γεγονός, από μόνο του, λέει πολλά...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.